Hi Meisjes,

Vandaag vertel ik je graag over de studiekeuze die ik twee jaar geleden heb gemaakt. Lees je gezellig mee? ♥

Precies twee jaar geleden heb ik het besluit genomen om te stoppen met de studie HBO-Verpleegkunde. In 2012 haalde ik mijn havo-diploma. Ik was toen 16 en ik besloot vrij laat om me in te schrijven voor de studie verpleegkunde aan de Hogeschool Rotterdam. Eigenlijk merkte ik daar vrij snel dat de overgang van de middelbare school naar een hbo-studie nog te groot voor mij was. Ik ging veel stappen en nam mijn studie niet serieus. In maart van dat jaar ging ik stage lopen in een verzorgingshuis op een afdeling met dementerende ouderen. Hier merkte ik dat ik dit werk heel bijzonder en ook leuk vond. Ik had alleen te weinig tentamens gehaald en dus besloot ik de studie verpleegkunde opnieuw te gaan doen op een andere school: Avans Hogeschool in Breda.

Voor de tweede keer begon ik met verpleegkunde en ik nam het studeren dit keer wél serieus. Ik wilde graag aan mezelf bewijzen dat ik het wel kon. Ik leerde daarom hard voor mijn tentamens die ik bijna allemaal moest herkansen. Uiteindelijk heb ik dat eerste jaar toch mijn propedeuse gehaald en daar was ik heel trots op. Het voelde echt alsof ik iets bereikt had. Het tweede jaar begon ik met 10 weken stagelopen in Breda. In de zesde week kreeg ik een ernstige allergische reactie in mijn gezicht op een antibioticakuur die ik voor iets onschuldigs had gekregen. Deze allergie had een grote impact op mijn gezondheid en ik moest heftige medicatie slikken om de allergische reactie te onderdrukken. Dit alles had als gevolg dat ik twee weken stage had gemist en ik moest besluiten om de stage te stoppen. Door dit gedwongen besluit heb een half jaar studievertraging opgelopen. Op dat moment maakte het mij niet veel uit want die vertraging zou ik pas over een jaar merken als ik een extra stage moest lopen.

Twee jaar geleden begon ik in februari aan mijn derde jaar verpleegkunde. Ik liep stage in een verzorgingshuis en ik merkte dat ik keer op keer tegen een soort muur aanliep. Mijn klasgenoten en andere stagiaires waren zo gedreven en ik had die passie juist steeds minder. Ik deed minder moeite om toetsen te halen en ik had geen zin meer om naar stage te gaan. Natuurlijk is niet alles leuk tijdens een studie maar ik had inmiddels al zoveel momenten gehad waarbij ik de wens had om te stoppen dat het niet meer goed voelde om ermee door te gaan.

Stoppen met een studie doe je niet zomaar. Ik heb hier ontzettend lang over nagedacht en over gepraat met allerlei mensen van school, mijn vriend, vriendinnen en met mijn familie. Vanaf het moment dat ik twee jaar geleden in de voorjaarsvakantie vertelde dat ik graag wilde stoppen, voelde het alsof er een mega last van mijn schouders afviel. Ik was er nooit eerder zo zeker van. Ik wilde echt graag opnieuw beginnen met iets waar mijn hart wél lag in plaats van continue denken dat ik later toch niets met mijn studie wil gaan doen.

Wat ik zeker wist op dat moment was dat ik naar de pabo wilde. Ik ben veel oppaswerk gaan doen en ik heb in de zomervakantie van 2015 nog gewerkt bij een oude stageplek in de gehandicaptenzorg. Hiermee kon ik het eerste jaar van mijn studie betalen. Ik ben naar open dagen gegaan en ik maakte de toelatingstoetsen voor de pabo. Die haalde ik gelukkig!

Oh, wat was ik enorm gemotiveerd toen ik met de pabo begon. Op dat moment woonde ik nog op kamers in Breda dus ik zat dichtbij school. Rond de vijfde studieweek begon mijn stage in groep 1/2 op een hele leuke school. Vanaf dat moment wist ik zeker dat ik ‘juf Dana’ wilde worden. Alle toetsen van het eerste jaar heb ik zonder herkansing gemaakt en dat komt omdat ik er hard voor heb gewerkt met veel motivatie. Mijn propedeuse is dan ook iets waar ik enorm trots op was/ben. Nu ik in mijn tweede jaar zit, heb ik die passie op juf te worden nog steeds. Ik heb er wel een tweede passie bij en dat is natuurlijk mijn bedrijfje Meisje op de dijk. Gelukkig kan ik beide goed combineren en daar haal ik veel plezier uit!

IMG_5568

Ik ben nu 22 jaar en ik had natuurlijk het liefst al mijn diploma gehaald want ik studeer al sinds ik 16/17 ben en ik heb nog 2,5 jaar te gaan, haha. Ik besef daarom goed dat ik van verpleegkunde ook veel heb geleerd en dat ik daar ervaring mee heb opgedaan die ik zeker meeneem in mijn leven. Het allerbelangrijkste wat ik anderen ook graag mee wil geven is dat je moet doen waar je hart ligt. Vanaf het moment dat ik met de pabo begon zat ik lekkerder in mijn vel en voelt nog steeds heel goed dat ik twee jaar geleden die super lastige keuze heb gemaakt.

Welke studie doe jij of heb jij gedaan? Of heb je geen studie afgemaakt maar ben je iets anders gaan doen? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Laat je reactie achter bij de comments.

dana

Volg Meisje op de dijk via Bloglovin’, Instagram, FacebookYouTube en neem een kijkje in de webshop