Hi Meisjes,

Deze week staat voor mij in het teken van mijn tentamens. Ik heb volgende week één herkansing voor rekenen, één verslag (een soort mini scriptie) van vorig blok, één toets van vorig blok (lees hier waarom) en twee verslagen van dit blok. Een drukke week dus.. Ik heb het verslag van vorig blok dit weekend kunnen afronden dus aankomende week ligt mijn focus op het maken van de andere verslagen en de twee toetsen. Ik ben natuurlijk al wel begonnen met het een en ander maar ik merk dat ik dit blok wel veel heb uitgesteld. Daar heb ik nu een beetje de balen van, haha. Ik heb wat gezocht naar tips om volgend blok dit uitstelgedrag te voorkomen. Ik hoop dat ze gaan werken!

  1. Sta op tijd op. Je kunt veel meer werk doen als je de dag op tijd begint.
  2. Maak een to do lijstje. Door op te schrijven wat je wil/moet gaan doen, heb je direct je focus en kun je het niet meer vergeten. Het afstrepen van wat je hebt gedaan, is het allerfijnste van een tot do lijst 🙂
  3. Begin de dag met het minst leuke op je lijst. Je bent er dan meteen vanaf en je zit er niet meer tegenaan te hikken.
  4. Deel een grote taak op in kleinere taken. Ik kan er vaak erg tegenop zien als ik een berg werk moet doen. Door deze grote berg met bijvoorbeeld leerwerk op te delen, voel je minder de druk en je kreeg het waarschijnlijk toch niet in één dag gedaan.
  5. Neem af en toe een break. Werk bijvoorbeeld 25 minuten aan een stuk en neem daarna een korte pauze. Je kunt zo makkelijker je focus houden.
  6. Beperk de verleidingen. Zelf vind ik altijd wel een smoes of excuus om op mijn telefoon iets te doen of om uitgebreid koffie te gaan drinken. Voor mij zou het helpen als ik op die momenten mijn telefoon weg leg zodat ik ook niet in de verleiding kom. Welke verleidingen vind jij lastig te weerstaan als je je moet focussen op een bepaalde taak?
  7. Beperk je perfectionisme en begin gewoon. Dit zijn eigenlijk twee tips in één. Maar door gewoon te beginnen met wat je moet doen, kun je geen excuses meer voor jezelf verzinnen. Daarbij kun je onthouden dat niet alles in één keer perfect hoeft te zijn. Goed genoeg is namelijk ook goed.

Voor mij zal het goed werken als ik gewoon begin met wat ik moet doen en ik mijn verleidingen uit de weg ga. Heb jij ook weleens last van uitstelgedrag? Misschien ook met je studie, school of gewoon thuis. Welke tip zou voor jou handig zijn om eens te proberen? Laat je reactie achter bij de comments.