Zoals de meeste van jullie weten, ben ik zonder ervaring over ondernemen met mijn webshop begonnen. Kort samengevat had ik in de zomervakantie werk nodig en ik kreeg het idee om een sieraden webshop te beginnen. Zo gezegd, zo gedaan? Niet echt.. Het klinkt misschien makkelijk om spullen in te kopen en te verkopen en dat je daar een leuk centje aan over houd maar in de realiteit zit het ingewikkelder in elkaar. Ik weet dat er veel van mijn volgers en lezeressen zijn met dezelfde dromen en interesse om een eigen bedrijfje te beginnen. Er is mega veel informatie op internet te vinden over dit onderwerp en uit ervaring weet ik dat het lastig is om hier de hoofdzaken uit te halen die sowieso belangrijk zijn als je voor jezelf wilt beginnen. In dit artikel ga ik een aantal punten met jullie bespreken om je op weg te helpen met het starten van je bedrijfje. Klets gerust mee bij de reacties, zo kunnen we elkaar alleen maar helpen.

BEPAAL JE KWALITEITEN 

Weten wat je kwaliteiten zijn, is ontzettend belangrijk voordat je gaat beginnen. Bepaal voor jezelf waar je goed in bent zodat je dit later kunt inzetten tijdens het ondernemen. Op basis van mijn kwaliteiten besloot ik om zelf mijn webshop te bouwen via een platform. Ik vind schrijven leuk en daarom kon ik zelf alle teksten schrijven die je in mijn webshop tegenkomt. Denk aan de algemene voorwaarden, de ‘Ken je ons al?’-pagina en de teksten bij de sieraden. Ik weet dat schrijven een van mijn kwaliteiten is en daardoor kon ik deze kwaliteit inzetten. Dit heeft me veel geld bespaard maar het heeft me wel meer tijd gekost. Bij jou kan dit andersom zijn waardoor je ervoor kunt kiezen om het schrijven van de teksten, of zelfs het bouwen van webshop in het algemeen, beter kunt uitbesteden. Dit kost je dan veel minder tijd maar wel meer geld. Dit soort keuzes kun je alleen maken als je je bewust bent van je kwaliteiten. Maak bijvoorbeeld een lijstje van je sterktes en zwaktes zodat je een goed beeld krijgt van wat je wel en niet zelf kunt gaan doen binnen jouw onderneming.

Orders.png

BEPALEN VAN JE DOELGROEP

Ook dit is erg belangrijk om te doen voordat je met je bedrijfje gaat beginnen. Ik spreek vooral over een webshop omdat ik alleen hiermee ervaring heb. Het bepalen van je doelgroep betekent eigenlijk dat je kijkt naar wie jouw producten gaan kopen. Denk hierbij aan geslacht en leeftijd en aan wat jouw doelgroep bezig houdt. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat mijn doelgroep vooral ’s avonds actief is op social media waardoor het voor mij weinig nut heeft als ik om 11:00uur een post plaats op Instagram over de nieuwe collectie. Als ik dezelfde post om 20:00uur plaats, bereik ik veel meer meiden en dat zijn oppervlakkig gezegd potentiële klanten die ik anders zou missen. Dit zijn kleine dingen die wel een grote impact kunnen hebben op jouw verkopen. Verdiep je daarom in wat jouw klanten bezig houden in het dagelijks leven zodat je kunt denken als je klanten en zo kun je goed aansluiten bij hun behoeften.

WEL OF GEEN ONDERNEMINGSPLAN SCHRIJVEN?

Het is belangrijk om alle voors en tegens over de start van jouw onderneming goed te doordenken. Alleen als je dit duidelijk hebt voor jezelf kun je een weloverwogen keuze maken over het wel of niet starten met je bedrijf. Het starten van een onderneming brengt in de meeste gevallen veel gevolgen met zich mee. Is het je baan dan zullen er inkomsten moeten komen om je dagelijkse kosten als huur/hypotheek, boodschappen, benzine etc. van te betalen. Maar ook als het een bijbaan wordt die je naast je studie of hoofdbaan uitvoert is het van belang om er goed over na te denken. Je bedrijfje gaat tijd (en geld) kosten en dit is meestal meer dan een paar uurtjes per week. Eerder het tegenovergestelde. Dat komt natuurlijk ook omdat je waarschijnlijk met veel passie en enthousiasme aan je bedrijfje wilt werken. Ik in elk geval wel 😉 Besef alleen wel dat dit soms ten koste zal gaan van andere dingen.

Om dit alles in kaart te brengen, kan het verstandig zijn om een ondernemingsplan te schrijven. Hierin neem je alles op over de ideeën die je hebt en wat je ermee wilt gaan bereiken. Zeker als je bij een bank wilt gaan lenen is dit een must om te doen. Een groot bijkomend voordeel van dit plan is dat het een mooie gelegenheid is om alles wat in je hoofd zit op te schrijven zodat je er een duidelijk geheel van kunt maken. Ik heb een mini ondernemingsplan geschreven omdat ik eigenlijk direct aan de slag kon met het zelf maken van mijn webshop. Ook had ik alleen geld nodig om de eerste paar keer inkopen te doen en dit heb ik van mijn spaargeld gedaan. Hierdoor hoefde ik dus niet naar een bank o.i.d. en dat scheelde mij een hoop schrijfwerk. Doordat ik in een het klein een ondernemingsplan had opgesteld, wist ik wel veel meer wat ik kon gaan verwachten over de verkopen e.d. omdat ik me hierin goed verdiept had. Het is dus zeker aan te raden om een ondernemingsplan te schrijven ook al hoef je niet naar een bank. Gebruik het plan dan om je ideeën in vorm te geven en ze verder uit te diepen. Je kunt via Google veel formatjes vinden voor het schrijven van je ondernemingsplan. Dit kan je helpen om te weten wat voor jou belangrijk is om vooraf in je plan mee te nemen.

De eerste stappen die sowieso belangrijk zijn voordat je met  je bedrijfje gaat beginnen heb je nu kunnen lezen. Ik hoop dat deze tips je alvast een beetje op weg helpen richting je dromen. Ik ben benieuwd of jij een bedrijfje hebt of plannen hebt om voor jezelf te beginnen. Ga jij deze stappen volgen of heb je nog een andere gouden tip? Laat het dan zeker weten bij de reacties!