Als je een webshop hebt, is het handig om regelmatig de statistieken te checken om in kaart te krijgen wat goed verkoopt en wat beter mag verkopen. In 2018 heb ik dit om eerlijk te zijn bijna nooit gedaan. Het nadeel daarvan is dat ik daardoor niet wist welke items als vanzelf verkopen en welke meer promotie nodig hebben. Ik deed dit vooral op gevoel en dat beviel me prima. In 2019 wil ik mijn webshop wel meer laten groeien omdat ik nu door heb dat ik goed kan combineren met mijn studie. Het leek me daarom leuk om elke maand een overzicht te maken van de populaire items die in mijn webshop zijn verkocht. Zo krijg ik beter in kaart of klanten meer gouden of juist zilveren sieraden kopen. Ook kom ik er dan achter of oorbellen nu het meest populair zijn of misschien wel armbandjes. Bekijk jij je verkoop statistieken regelmatig of ben je dat net als ik van plan om juist wat vaker te doen? Laat het weten bij de reacties, ik ben benieuwd!

Om een overzicht te maken ga ik de bestellingen langs die in januari geplaatst zijn en ga ik turven welke productcategorieën zijn besteld. Ik maak onderscheid tussen deze categorieën: kettinkjes, oorbellen, ringen, armbandjes en haarbandjes. Van deze categorieën samen noteer ik ook het gouden of zilveren items waren.

Januari staat bij ondernemers over het algemeen bekend als een mindere maand. De drukke december periode is namelijk voorbij en mensen hebben dus minder te besteden. Dit heb ik in mijn webshop ook gemerkt. In 2018 was mijn gemiddelde orderaantal 46 bestellingen per maand. Er zijn maanden geweest met 60 of 85 bestellingen maar ook maanden met maar 20 bestellingen. De lage aantallen kwamen meestal omdat ik vorig jaar ook een aantal keer mijn webshop heb dichtgedaan wegens vakanties of drukte rondom markten of mijn studie. In 2019 zal mijn webshop gewoon open blijven dus hoop ik deze aantallen niet meer te hebben.

In januari heb ik 45 bestellingen gekregen. Dit valt voor mij dus reuze mee als je alle slechte januari verhalen moest geloven. Daar ben ik echt super blij mee en dankbaar voor!

De verdeling goud/zilver was in januari: 66 gouden sieraden en 23 zilveren sieraden verkocht. Wow, dit had ik zelf echt niet verwacht. Ik weet wel dat gouden sieraden nu populairder zijn maar dat dit verschil zo groot was, heb ik niet door gehad.

Hieronder de aantallen per categorie van meest verkocht naar minst verkocht:

  • Oorbellen30 verkocht. De oorbellen waren het meest populair in januari. Super leuk dat er zoveel leuke setjes zijn verkocht.
  • Armbandjes: 21 verkocht. Zelf dacht ik dat de armbandjes niet meer goed verkochten maar blijkbaar heb ik dit verkeerd gedacht want ze staan op de tweede plek.
  • Kettinkjes: 20 verkocht. Van deze 20 stuks waren er 11 met meerdere laagjes (layering).
  • Ringen: 16 verkocht. Dit blijven een van de leukste items in mijn webshop. Niet duur maar wel heel fijntjes en mooi. Het valt me op dat klanten ringen vaak met meerdere tegelijk bestellen. Dan heb je gelijk een setje, super leuk!
  • Scrunchies: 8 verkocht. De scrunchies waren de eerste twee weken van januari allemaal uitverkocht en later in de maand werden ze weer besteld.
  • Haarbandjes: 3 verkocht. De laatste velvet haarbandjes zijn besteld, hopelijk komen deze volgend jaar in de winterperiode ook weer terug want ze zijn super leuk.
  • Horloges: 2 verkocht. Dit waren ook de laatste twee en zijn nu uitverkocht.

In februari wil ik me meer gaan richten op de verkoop van kettinkjes. Deze aantallen mogen wat meer omhoog. Ik hoop dat er weer leuke, nieuwe oorbellen in de collectie komen zodat dit een populair items blijft. Verder ben ik benieuwd of de scrunchie trend ook in het voorjaar/zomer nog blijft bestaan. Ze zitten zó fijn dus ik verwacht het stiekem wel ;-).

Het is leuk om te zien hoe klanten bij Meisje op de dijk bestellen. De meesten bestellen één of twee items en een ander besteld liever in één keer vijf items. Gemiddeld bestellen klanten twee items tegelijk, bijvoorbeeld twee paar oorbellen of ringen of een kettinkje en een paar oorbellen.

Heb jij deze maand ergens sieraden geshopt? Misschien wel bij Meisje op de dijk? Laat het me weten bij de comments :-).

Lees hier de webshop verkoop statistieken van februari.