Het is maandag en dus staat er weer artikel met een nieuw onderwerp van #JBDB voor jullie klaar. Het thema van januari is: Wat je moet doen voordat je met je bedrijf kunt beginnen. Een belangrijk onderdeel was je motivatie concreet maken en onderbouwen. En volgend onderdeel is het bedenken van de naam van jouw bedrijf. Daar zal dit artikel over gaan.

Je bedrijfsnaam bedenken is misschien wel het belangrijkste van alle voorbereidingen. Met een goede naam val je op en kun je jouw bedrijf laten onderscheiden van concurrenten. Het bedenken van je bedrijfsnaam kan best wat tijd kosten of het komt ineens in je op. Meisje op de dijk is heel spontaan tot stand gekomen nadat ik op tv een programma had gekeken met de titel Twee meisjes op het strand dacht ik dat klinkt leuk! Ik ben een meisje dat woont in een dijkhuis, op een dijk. En zo ontstond de naam Meisje op de dijk. Ik begon met alleen de sieraden webshop en daarom had ik ook voor een naam als Dana’s Jewellery of iets dergelijks kunnen gaan. Ik vond het zelf fijn om geen specifieke woorden over mijn werkzaamheden in mijn bedrijfsnaam te zetten zodat ik er meer mee kon doen in de toekomst. Daar ben ik tot nu toe erg blij mee want onder de naam Meisje op de dijk kan ik een sieraden webshop, een blog en een YouTube kanaal runnen.

Handige checklist + gratis download

Een belangrijk persoon binnen het bedenken van bedrijfsnamen is David Placek. Hij is oprichter marketingbedrijf Lexicon Branding die namen als Starbucks en Blackberry in hun portfolio hebben staan. Hij heeft een handige checklist samengesteld die je kunt gebruiken als je een bedrijfsnaam nodig hebt. Hieronder kun je deze checklist bekijken, door op de afbeelding te klikken, krijg je een pdf versie die je zelf kunt uitprinten en afvinken tijdens het bedenken van jouw bedrijfsnaam.0001-2073883876-1546438976650.jpg

Je kunt met of zonder de hulp van deze checklist gaan brainstormen over jouw bedrijfsnaam. Schrijf bijvoorbeeld alles op wat in je op komt als je aan jouw toekomstige bedrijf denkt. Kijk daarna nog eens naar alle mogelijke namen en welke ervoor jou uitspringen. Geef deze een kleurtje o.i.d. en laat dit even bezinken. Je zult vanzelf een keuze maken als deze namen wat langer in je hoofd zitten.

Doubt is part of the creative process.

Als je nog een paar namen op papier hebt staan, is het verstandig om de beschikbaarheid ervan te controleren. Zodat je niet teleurgesteld wordt als deze naam al door iemand anders wordt gebruikt. Dit kun je doen op de website van de Kamer van Koophandel in het Handelsregister KLIK.

Weetje: ik had voor Meisje op de dijk eerste de naam M.A.D.E.lief bedacht. Met de vier initialen van mijn moeder, mijn zussen en mezelf. Toen bleek dat er al tientallen andere bedrijven de naam of een vervorming van Madelief in gebruik hadden, moest ik iets anders verzinnen.

De regels 

Er zitten ook nog wat regels verbonden aan het gebruiken van een bedrijfsnaam. Hieronder heb ik de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

  1. Eerlijkheid is belangrijk. Doe je zelf niet groter voor dan dat je bent. Een eenmanszaak mag geen Bakker & partners heten omdat het dan lijkt alsof je met meerderen bent.
  2. Woorden als architect en accountant mag je alleen gebruiken in je naam als je dit ook echt bent.
  3. Je mag alleen je eigen naam gebruiken ook al heb je toestemming voor iemand anders zijn/haar naam. Ik mag mijn bedrijf dus alleen Dana Verdoorn noemen en geen Eva Verdoorn (mijn zus). Ook hier geldt: bestaat deze naam al dan mag het niet.
  4. Je mag geen merknamen van anderen gebruiken. Ook niet als deze namen erop lijken.
  5. Dit zijn de enige leestekens die je in je bedrijfsnaam mogen staan @&+-
  6. Je bedrijfsnaam mag geen verwarring opleveren met andere, bestaande bedrijfsnamen.
  7. Bedenk een naam die ook in het buitenland gebruikt kan worden als je deze ambitie hebt. Meisje op de dijk is niet geschikt voor het buitenland dus gelukkig heb ik die ambitie ook niet ;-).

Heb je een bedrijfsnaam gevonden voor jouw droom, jouw eigen bedrijf? Super gaaf! Deel hem met je familie en vrienden om naar hun mening te vragen. Zo kun je de eerste reacties van mensen zien en dit kan handig zijn voordat je jouw naam aan het grotere publiek laat weten. Ik ben heel erg benieuwd hoe jouw bedrijf heet als je er al een hebt? Laat het ook weten bij de reacties als je nog andere tips hebt en of je het artikel handig vond.

*#JBDB staat voor Jij Bent De Baas want deze artikelen gaan over jouw droom waarin jij de baas bent.