Het realiseren van je dromen roept bij de meeste van ons allerlei excuses op om iets niet te gaan doen. Te weinig tijd. Te weinig geld. Te ver uit mijn comfort zone. Om er zo maar een paar te noemen. Deze excuses die we voor onszelf bedenken, weerhouden ons er juist van om onze dromen te gaan leven. Het beginnen met je eigen bedrijf is een droom van veel vrouwen. Toch lijken de obstakels voor velen té groot om er ook daadwerkelijk voor te gaan. Zonde, want zo loop je een heleboel kansen en mogelijkheden mis!

De dromen, doelen, plannen en wensen die we maken staan vaak in het teken om ons leven gelukkiger te maken. Een wereldreis maken, een gezin starten, je ideale gewicht behalen, je eigen onderneming opstarten en meer van dit soort #lifegoals. Hoe diep we deze verlangens vaak ook hebben, doen we toch vaak niet wat we zouden moeten doen om deze dromen of doelen te behalen. In je hoofd ontstaan allerlei smoesjes en excuses om (nog) niet achter deze dromen aan te gaan.

Zo’n excuus ontstaat uit het gevoel van veiligheid, om precies te doen wat je altijd al deed want dan zijn er zo min mogelijk risico’s op ons pad. Eigenlijk heel fijn om dit gevoel te hebben. Het vergt kwetsbaarheid om je opnieuw open te stellen voor de liefde, een lange reis te maken zonder familie, een nieuwe baan aan te nemen etc. Als ik de afgelopen jaren iets heb mogen ervaren dan is het dat kwetsbaarheid mij binnen mijn persoonlijke ontwikkeling enorm veel heeft gebracht. Op mijn twintigste besloot ik om te stoppen met de opleiding die ik volgde en begon ik opnieuw aan een vier jaar durende HBO opleiding. Als ik dit niet gedaan had, koos ik voor de veilige weg. Ik zou dan vanaf mijn 21e fulltime gewerkt hebben en al eerder aan een huis met een gezin kunnen beginnen. Dankbaar ben ik nog steeds voor de keuze die ik op die leeftijd maakte. Door voor een nieuwe studie te gaan, heb ik mijn leven aangepast om uiteindelijk een gelukkiger leven te kunnen hebben.

Door de ervaring die ik al had van het drie jaar lang studeren zorgde ervoor dat ik in het tweede jaar van mijn nieuwe opleiding (Pabo) een eigen bedrijf kon opstarten. Mijn toets cijfers waren zeker het eerste jaar enorm hoog omdat ik nu iets deed wat echt 100% bij mij paste. Mijn stages verliepen soepeler omdat ik een paar jaar ouder was en ik leerde enorm veel bij. Ik begin dan wel iets later met het ”echte” volwassen leven op werkgebied en ik woon daarom wat kleiner samen met mijn vriend maar mijn levensgeluk is veel hoger dan voordat ik deze belangrijke keuze maakte. Het was een gok, zeker weten dat deze opleiding wél mijn ding was wist ik natuurlijk niet. Het was een gevoel volgen en dat heeft in veel opzichten heel goed uitgepakt.

Je dromen realiseren: wees sterker dan je excuus

Ik wil je meegeven dat het nemen van een beslissing waar jouw levensgeluk van afhangt belangrijker is dan de obstakels die deze keuze met zich kan brengen. Wees daarom sterker dan jouw excuus. Zet op papier wat jij echt wil gaan bereiken. En zet iedere dag een kleine stap richting jouw doel zodat je jouw dromen of doelen kunt gaan waarmaken!

Wat is jouw grootste (of kleinste) droom/doel die je wilt gaan waarmaken? En welke excuses kom je hiervoor tegen? Laat het me weten bij de reacties of via Instagram klik. Zo kunnen we elkaar inspireren!