Bij het starten van een webshop of een online bedrijf komen verschillende kosten kijken. Het kan verwarrend en lastig zijn om dit allemaal uit te zoeken wanneer je nog moet beginnen met de start van jouw bedrijf. Dit vond ik zelf in elk geval wel. Daarom vertel ik jullie in dit artikel hoeveel geld je nodig hebt om een webshop of online bedrijf te beginnen. Het kan natuurlijk zo zijn dat niet alles voor jou van toepassing is en daarom kun je de gegevens in deze blog beter als een indicatie van de kosten gebruiken.

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel | Totale kosten: €65,- eenmalig

Hier begint het uitgeven van je geld haha. Als je ervoor kiest om je bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) dan moet je eenmalig een bedrag betalen. Je betaald eigenlijk voor de inschrijving van je bedrijf in het Handelingsregister. Dit kost €50,-. Je kunt er bij de inschrijving voor kiezen om een uittreksel te kopen van je bedrijf. Dit is in principe noodzakelijk als je wilt gaan inkopen bij groothandels of als je naar een bank gaat. Dit kost eenmalig €15,-.

Het webwinkelsysteem | Totale kosten: €22,99 per maand – €275,88 per jaar

Als je een webshop nodig hebt voor jouw bedrijf dan moet je hiervoor betalen bij een webwinkelsysteem. Vaak kun je beginnen met een gratis variant maar dan heb je weinig opties. Als je wilt groeien dan kan ik je zeker een duurder abonnement aanraden. Je kunt dan honderden producten toevoegen aan je webshop, je hebt een eigen domeinnaam en een mailadres en nog meer handige opties. Zelf heb ik mijn webshop gemaakt via Mijn webwinkel en hier ben ik maandelijks €19,- exclusief btw aan kwijt. Inclusief btw kost dit abonnement €22,99. Denk er dus aan dat dit maandelijks terugkomende kosten zijn. Bij andere webwinkelsystemen zullen deze prijzen anders zijn. Er zal nog een blog komen over de vergelijking tussen deze aanbieders dus stay tuned ;-).

Zakelijke rekening | Totale kosten: €9,90 + transactiekosten per maand – €118,80 + transactiekosten per jaar

Als ondernemer ben je niet verplicht om een zakelijke rekening te nemen. Zelf zou ik het zeker aanraden om wel een zakelijke rekening te openen voor je bedrijf. Het scheelt enorm veel werk met administratie als je zakelijke in- en uitgaven gescheiden zijn van je privé in- en uitgaven. Een nadeel is natuurlijk dat je ervoor moet betalen. Zelf heb ik mijn privé en zakelijke rekeningen bij ING geopend. Hierin kun je natuurlijk zelf een keuze maken. De totale kosten zijn dan ook berekend voor mijn situatie en kan bij jou dus meer of minder zijn. De meeste banken bieden een pakket aan waarin je het eerste jaar nauwelijks tot geen kosten hebt. Na het eerste jaar zul je een maandelijks bedrag betalen en worden er transactiekosten berekend voor het betaalverkeer op jouw zakelijke rekening. Hieronder een overzicht van de maandelijkse kosten van een aantal banken.

Bank  Maandelijks tarief 
ABN AMRO – Basis voor ondernemerspakket €9,0
Bunq Zakelijk €1,-
ING Bank – Ondernemerspakket €9,90
Knab Zakelijk €5,-
Rabobank – Zakelijke rekening + internetbankieren €10,90
SNS Bank – Zakenrekening €6,58
Triodos Bank (Internet Zaken Rekening €8,50

Per bank zullen de transactiekosten ook verschillen dus dit kun je ook nog vergelijken. In drukke maanden betaal je meer transactiekosten aan de bank dan in rustige maanden.

Inkopen | Totale kosten: afhankelijk van jouw product

Als je een webshop hebt, zul je je producten zelf moeten maken of deze moeten inkopen. Ook als je items zelf maakt, kan het verstandig zijn om je materialen bij een groothandel in te kopen. Je kunt dat de betaalde btw terugvragen aan de Belastingdienst. Ik kan voor jou geen inschatting maken voor de kosten die je zult maken als je inkopen gaat doen. Ik had geen startkapitaal toen ik met de sieraden webshop Meisjeopdedijk.nl begon dus ik heb de eerste inkopen van mijn spaargeld gedaan. Dit was ongeveer €400,-. Zo kon ik de eerste paar sieraden inkopen en online zetten. Dit was bijna allemaal na een week uitverkocht en van dat geld kon ik weer nieuwe items inkopen. Zo heb ik mijn aanbod steeds verder laten groeien en heb ik nu een webshop met honderden items terwijl ik begon met tien sieraden. Denk er dus goed over na wat ongeveer de inkoopprijs zal zijn van het item wat jij wilt verkopen. Reken bijvoorbeeld de helft van de verkoopprijs voor de verwachtte inkoopprijs dan zit je meestal wel safe, natuurlijk afhankelijk van het product.

Verzendmateriaal | Totale kosten: €38,60 per 100 bestellingen 

Als je items gaat verkopen moet je ook rekening houden met de kosten voor het verzendmateriaal. Je hebt misschien dozen, enveloppen, inpakmateriaal en stickers nodig. Je kunt dit heel basic houden maar in deze tijd is het populair om items mooi in te pakken en op te sturen. Jij hebt hier als ondernemer zelf de keuze in maar het is wel verstandig om er iets moois van te maken omdat dit vaak het enige fysieke contact  is met jouw klant.

Enveloppen met bubbeltjesplastic: €25,- per 100 stuks bij de lokale boekhandel, reken ongeveer op €0,20 tot €0,40 per luchtkussen envelop. Vaak krijgt je korting als je grotere aantallen koopt.

Sluitstickers: deze kun je o.a. shoppen bij Kadopapier.net vanaf €7,95 per 500 of 1000 stuks. Deze kun je gebruiken om je verpakkingen dicht te plakken of als decoratie.

Verzendzakjes of vloeipapier: verzendzakjes vaak rond de €30,- per 250 stuks en vloeipapier rond de €20,- voor 500 vellen.

Verzendkosten | Totale kosten: €166,- voor 100 enveloppen – €390,- voor 100 brievenbuspakketjes – €650,- voor 100 pakketten

Voor de bestellingen die ik verstuur heb ik twee postzegels nodig. Soms is het gewicht zwaarder of past het niet in een luchtkussen envelop. Dan heb ik pakketpost nodig. Als klanten bij mij shoppen en €50,- of meer besteden, verzend ik de bestelling als brievenbuspost en komt er een track & trace code bij voor de klant.

  • Postzegel per stuk: €0,83
  • Per pakketje bij Meisje op de dijk: €1,66
  • Brievenbus pakje: €3,90
  • Pakketpost: €6,50

Als je een bedrijf hebt, kun je ervoor kiezen om een online verzendservice te nemen. Dit heb ik bij MyParcel gedaan. Je kunt je webshop hieraan koppelen en goedkoper pakketten versturen. Hoe meer pakketten je verzend, hoe meer korting je krijgt dus dat kan hoog oplopen.

TIP: In een webshop betalen de klanten vaak verzendkosten. Hierover moet je wel 21% btw betalen aan de belasting maar het komt wel tegemoet in de kosten die je maakt.

Dit waren de hoofdzaken waar je rekening mee kunt houden als je een webshop wilt beginnen. Je kunt ook nog denken aan visitekaartjes of ander marketing materiaal. Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Ik hoop dat je hier iets aan hebt en dat je deze informatie kunt gebruiken voor de start van jouw droom! Ik ben benieuwd of jij al een webshop hebt of als je hierover nadenkt! Laat je site of idee achter bij de comments hieronder, ik kijk ernaar uit om ze te lezen!

ZOVEEL GELD HEB JE NODIG OM EEN WEBSHOPONLINE BEDRIJF TE BEGINNEN