Het is de eerste maandag van de maand en die staat op mijn blog vanaf vorige maand in het teken van een nieuw thema binnen Jij bent de baas. In januari was het thema: Alles wat je moet weten voordat je met een webshop begint. Klik op de link als je de artikelen over dat onderwerp nog niet gelezen hebt.

Bij deze de introductie van het februari thema: . Ik krijg vooral via Instagram DM en bij de reacties onder mijn YouTube video’s de meeste vragen over de Kamer van Koophandel ofwel de KvK. Het leek mij daarom een goed idee om een maand lang elke week een artikel hierover te schrijven. De onderwerpen die ik ga behandelen zijn onder andere:

  • Wat de KvK is en hoe het werkt
  • Wanneer je naar de KvK gaat en hoeveel het je kost
  • De voorbereiding op de inschrijving bij de Kvk
  • Wat je doet nadat je jouw bedrijf hebt ingeschreven bij de KvK

Heb je nog een andere vraag over de KvK dan kun je dit bij de reacties laten weten zodat ik daar ook een artikel over kan schrijven.

Het lijkt mij handig om met het eerste onderwerp te beginnen zodat je weet wat de KvK precies is.

KvK is zoals je nu wel hebt begrepen de afkorting van Kamer van Koophandel. De KvK is opgericht door de Rijksoverheid en registreert bedrijven officieel. Daarnaast biedt de KvK steun aan ondernemers en kun je bij hen terecht voor adviezen. De hoofdtaak van de KvK is het beheren en controleren van het Handelsregister. Dit is de digitale database waarin alle bedrijven en rechtspersonen van Nederland staan. Als het gaat over het inschrijven van je bedrijf bij de KvK dan gaat het dus om de inschrijving die in het Handelsregister terecht komt.

Als je Meisje op de dijk, of een ander willekeurig bedrijf, zoekt in het Handelsregister dan krijg je dit te zien:

Meisje op de dijk blog Kamer van Koophandel.png

Als je een nieuw bedrijf wilt inschrijven, is het belangrijk om zeker te weten dat je aan de criteria van een onderneming voldoet. Dit zijn:

  1. Je levert goederen of diensten. Ik lever goederen (sieraden) in mijn webshop.
  2. Je vraagt hier meer dan een symbolische vergoeding voor. Dit doe ik niet vrijwillig of als hobby maar als werk.
  3. Je neemt deel aan het (normale) economische verkeer. Klanten betalen via iDeal of vooraf overschrijven. Ik verkoop deze sieraden met een verkoopprijs voor elke klant, dus niet voor een klein prijsje aan een vriendin of mijn zus.

Daarnaast zijn er nog indicatoren die erop duiden dat je een onderneming hebt. Dit zijn bijvoorbeeld de regelmaat en investeringen. Als je regelmatig werkzaamheden uitvoert of als je spullen inkoopt dan wijst dit erop dat het om een onderneming gaat. Voor meer voorbeelden en indicatoren kun je hier klikken.

Als je jouw bedrijf inschrijft bij de KvK dan krijg je een 8-cijferige code. Dit wordt jouw KvK-nummer. Dit nummer is erg belangrijk en laat zien dat je bedrijf ook wettelijk in het Handelsregister is opgenomen. Op websites en webshops zul je dit nummer altijd ergens terug kunnen vinden. Let daar maar eens op als je ergens iets gaat bestellen of als je ergens informatie zoekt. Je bent verder verplicht om KvK-nummer te vermelden op brieven, orders, facturen, offertes, websites en zakelijke e-mailberichten.

Zo ziet het eruit op een orderfactuur die de klant krijgt als zij iets in mijn webshop heeft besteld (helemaal onderaan het factuur). De privacy gegevens van de klant zijn niet te zien.

Meisje op de dijk blog Kamer van Koophandel factuur.png

Maar waarom heb ik dit KvK-nummer eigenlijk nodig?

Met je KvK-nummer kun je inkopen doen bij groothandels. Je moet dan je nummer opgeven waarna zij controleren of dit in het Handelsregister staat. Na deze goedkeuring mag je pas gaan inkopen. Ook voor andere zakelijke inkopen of het afsluiten van een zakelijk abonnement of verzekeringen heb je het KvK-nummer nodig. Eigenlijk is het dus het bewijs dat je vanuit je onderneming handelt en niet particulier.

Je weet nu wat de voornaamste werkzaamheden van de Kamer van Koophandel zijn en hoe een bedrijf eruit ziet in het Handelsregister. Ook weet je dat je een KvK-nummer krijgt bij je inschrijving die je verplicht op allerlei plaatsen moet vermelden en dat het jouw bewijs is dat je een onderneming hebt. Zelf vond ik het heel spannend toen ik Meisje op de dijk ging inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Maar zonder dit 8 cijferige nummer was ik geen bedrijf en kon ik mijn té leuke werk niet doen. Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze tips!

Heb jij jouw bedrijf ingeschreven bij de KvK en hoe vond jij dit om te doen?

Wil je deze blog delen met anderen? Pin de onderstaande afbeelding dan op jouw Pinterest bord.Alles over de Kamer van Koophandel