Het tweede artikel binnen het februari Jij bent de baas thema gaat over de voordelen en de nadelen van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

De voordelen van inschrijven bij de Kamer van Koophandel

  • Je komt professioneler over bij anderen. Heb jij te maken met klanten of opdrachtgevers voor jouw werkzaamheden? Dan kunnen zij het een prettig idee vinden als jij bij de KvK bent ingeschreven. Je wordt dan als een ”echt” bedrijf gezien en zij gaan vaak graag met zo’n echt bedrijf in zee.
  • Als je naast je KvK inschrijving ook geregistreerd staat bij de Belastingdienst dan mag je de BTW van inkopen en kosten terugvragen. Je betaald alle inkopen en andere kosten binnen je onderneming met 21% BTW en dit mag je terugvragen als je bij de KvK en de Belastingdienst bent ingeschreven.
  • Je mag gebruik maken van startersaftrekken en andere voordelen bij de Belastingdienst. Als je nog geen onderneming hebt dan zegt dit je wellicht weinig maar het kan een groot voordeel zijn als jouw bedrijf deze aftrekken krijgt.
  • Je mag een zakelijke bankrekening openen. Dit heeft zelf ook weer voor- en nadelen die ik later in een aparte blog nog zal toelichten. Maar een groot voordeel dat een zakelijke bankrekening wel heeft, is dat je inkomsten en uitgaven gescheiden zijn van je privé inkomsten en uitgaven. Dit scheelt je enorm veel werk bij het doen van je administratie.

De nadelen van je inschrijving bij de Kamer van Koophandel:

  • Je moet er geld voor betalen. De inschrijving kost eenmalig €50,- en als je daarbij een uittreksel wilt van je inschrijving kost dat je nog eens €15,-. Dit uittreksel heb je in veel gevallen nodig bij groothandels, het openen van je zakelijke rekening en meer.
  • Je adres wordt bekend gemaakt. Als je zoekt op de naam van jouw onderneming dan zal het voor iedereen zichtbaar zijn op welk adres die onderneming is gevestigd. Denk er dus goed over na of je dit wegens privacy redenen wilt doen.
  • Je bent verplicht om je administratie zorgvuldig bij te houden. Het is natuurlijk sowieso al slim om dit goed bij te houden als je een bedrijf begint. Ook al doe je dit bijvoorbeeld eerst via Instagram om het uit te proberen. Als je eenmaal bij de KvK en de Belastingdienst bent ingeschreven, komen er vele administratieve verplichtingen op je af.

Mijn advies voor jou

Er zitten dus enorm handige voordelen vast aan het inschrijven van je onderneming bij de Kamer van Koophandel. De nadelen wegen bijna nooit af tegen de voordelen. Toch heb ik hierbij een goed advies voor jullie: lees je goed in! Ik heb ontzettend veel tijd besteed aan het onderzoeken wat er allemaal komt kijken op bijvoorbeeld het gebied van administratie doen. Het is slim om dit voor jezelf goed uit te zoeken zodat je voor zo min mogelijk verrassingen komt te staan als je eenmaal bent ingeschreven. Het ondernemen is en blijft een zoektocht waarin je enorm veel zult leren, fouten zult maken en gelukkig zult zijn. Dus denk er goed over na wat voor jou de beste keuze is want jij bent de enige die dat echt weet.

Ik ben benieuwd of jij een eigen bedrijf hebt of er over na denkt om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ik ben benieuwd hoe jij denkt over de voor- en nadelen van je inschrijven bij de KvK. Laat het weten bij de reacties zodat we elkaar hierbij kunnen helpen.

De voor- en nadelen van de kamer van koophandel