Vorige week is het nieuwe content schema voor 2019 online gekomen en konden jullie zien dat er in het nieuwe jaar wat dingen veranderen. De blog zie ik vanaf nu als een echt onderdeel van Meisje op de dijk en hoort nu net als de webshop bij mijn werkzaamheden. Ik kan er zo nu en dan al wat mee verdienen en daarom wil ik de kwaliteit van de artikelen hoog houden en meer diepgang gaan creëren. Deze blog zal meer in het teken gaan staan van jou. Want jij leest mijn blog waar ik veel schrijf over ondernemen. Ik krijg maandelijks tientallen vragen over het hebben van een bedrijf/webshop. Om jullie en mezelf het komende jaar meer te inspireren en motiveren om jouw wensen en dromen achterna te jagen, ga ik elke maand een nieuw thema rondom ondernemen uitlichten. In het content schema kun je zien op welke dagen je wat mag verwachten.

Disclaimer

Voordat ik begin met de introductie van het eerste thema wil ik graag een kleine disclaimer geven. Ik heb sinds anderhalf jaar een eigen webshop waarvoor ik ontzettend veel research heb gedaan voordat ik begon. Mijn bedrijf heeft maandelijks tussen de 35 en 80 bestellingen die ik zelf inpak en verstuur. Ik ben dus geen mega bedrijf maar ik weet wel heel veel van ondernemen af. Ik ben een dochter uit een ondernemersgezin en ik heb veel mensen om mij heen die ook een eigen bedrijf hebben. Alles wat in deze artikelen binnen Jij Bent De Baas #JBDB te lezen is, heb ik geschreven op basis van MIJN ervaringen en het research wat ik heb gedaan. Het wil dus niets zeggen over jouw situatie en ik hoop alleen dat ik je verder op weg kan helpen en ik je mag inspireren om jouw dromen achterna te gaan. Sinds ik dat heb gedaan, is mijn leven 100% leuker geworden en dat gun ik jou ook.

Introductie van het januari thema

Nu ik de disclaimer heb verteld, is het eindelijk tijd voor de introductie van het januari thema. Omdat de artikelen binnen Jij Bent De Baas, #JBDB, altijd over een onderwerp rondom ondernemen zullen gaan, koos ik ervoor om te beginnen met het onderwerp:

Wat heb je nodig voordat je kunt beginnen met een eigen bedrijf?

Dit is het onderwerp waar de artikelen binnen #JBDB in januari over zullen gaan. Ik ga alles vertellen over wat je nodig hebt voordat je met een bedrijf kunt beginnen. Je bedrijf mag je pas een bedrijf noemen als je het hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Voordat je dat kan doen, zijn er een aantal belangrijke dingen die je eerst moet doen. Deze ”dingen” ga ik in januari met jullie delen.

Wat heb nodig hebt voordat je met een bedrijf begint.jpg

Motivatie, waarom ga jij 100% voor jouw eigen bedrijf?

Je zit met het idee in je hoofd om een eigen bedrijf te beginnen. Je maakt zelf spullen die je wilt verkopen. Je wilt items inkopen en verkopen in een webshop. Je wilt een winkel waarin klanten bij jouw spullen gaan kopen. Dit zijn zomaar drie voorbeelden van ideeën die jij kunt hebben. Achter deze wens voor een eigen bedrijf zitten verschillende redenen. De meest voorkomende redenen om een eigen bedrijf te willen beginnen zijn:

  1. Je wilt meer uitdaging dan de baan die je nu hebt. Of je wilt naast je dagelijkse werkzaamheden/studie meer uitdaging.
  2. Je hebt de wens om eigen baas te willen zijn zodat je zelf in de hand hebt wat je doet tijdens je werk.
  3. Je ziet kansen om sneller geld te verdienen dan met de (bij)baan die je nu hebt.
  4. Je hebt een natuurlijke drang om voor jezelf te willen werken.
  5. Je bent ontslagen of je er zijn binnen jouw werkgeld weinig kansen op een baan.

Het kan zijn dat je jezelf in één of meer van deze redenen kunt vinden. Zelf heb ik (denk ik dan) een natuurlijke aandrang om te ondernemen en ik had opeens geen vakantiewerk meer en ik kon geen andere bijbaan naast mijn studie vinden. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook weleens heb gedacht van wie weet wordt mijn webshop een groot succes en komt het geld nog sneller binnen dan bij een bijbaan. 😉

Dit laatste is in principe een verkeerde vorm van motivatie. Als je snel en makkelijk rijk wilt worden dan moet je zoveel geluk hebben dat de kans dat dit je lukt met een eigen bedrijf erg klein is. Het is daarom belangrijk om goed op een rijtje te zetten wat wel goede motivatie is om een eigen bedrijf te starten. Hieronder kun je voorbeelden lezen een goede motivatie om ondernemer te worden:

Ik wil flexibel werken – Ik kan in mijn eigen bedrijf zelf mijn werkdagen en werktijden inplannen. Ik kan daardoor flexibel werken en makkelijker inspelen op de behoeftes van mijn klanten.

Ik wil eigen baas zijn – Ik wil graag zelf mijn baas zijn zonder dat iemand anders mij zegt wat ik moet doen. Hierdoor kan ik meer vrijheid ervaren en doen wat ik zelf wil.

Ik heb een heel goed idee – Ik heb een idee wat nog niemand anders heeft en ik wil hier een succes van gaan maken.

Het kan natuurlijk zijn dat jij een andere motivatie hebt voor de start van jouw droom. Daarom wil ik je vragen om voor jezelf te formuleren waarom jij zo graag ondernemer wil worden? Misschien heb je hier niet direct een antwoord op maar denk er deze week dan eens over na. Schiet het antwoord je te binnen? Schrijf het dan ergens op, bijvoorbeeld in je agenda. Zo maak je concreet wat jouw motivatie is. En is jouw enige motivatie dat je snel rijk wilt worden? Denk dan nog eens wat dieper na of het ondernemen wel echt iets voor jou is.

First you dream then, you do.

Ik ben benieuwd wat jullie motiveert om iets voor jezelf te beginnen. Laat het weten bij de reacties of denk er deze week nog even goed over na. Veel succes!