Vandaag kun je kennis maken met de talentvolle iep in de nieuwste Girl boss talk. Iep geniet als fotograaf voor vrouwelijke ondernemers enorm van haar vrijheid. Ze heeft een werkplek om jaloers op te worden! Het moeilijke aan ondernemen is voor haar dat het soms erg overwhelming kan zijn. Lees gezellig mee & stel gerust je vragen bij de reacties!

Even voorstellen…

Joehoe, ik ben iep, 21 lentes jong en sinds mijn afstuderen in juni 2018 fulltime ondernemer. Ik ben fotograaf voor vrouwelijke ondernemers en auteur van mijn eerste boek ‘ picture perfect ‘ die vanaf 16 juli in de winkels ligt.

Fotograaf voor vrouwelijke ondernemers

Ik ben fotograaf en gespecialiseerd in het fotograferen van vrouwelijke ondernemers. Ik help dus creatieve vrouwelijke ondernemers om hun personal brand te versterken met beelden, zodat zij meer klanten aantrekken en impact kunnen maken. Want ik geloof dat je meer ideale klanten aantrekt én meer impact maakt zodra je beelden kloppen met wie jij bent en wat je uitstraalt.

Mijn werkzaamheden verschillen ontzettend. Omdat ik mijn eigen baas ben, betekent het dat ik alles zelf doe. Van het creëren van content, tot fotograferen en van social media tot de administratie (die ik sinds kort gelukkig voor een deel uitbesteed).

KayleeBurgerFotografie_IepBergsma_36.jpg

De start van mijn eigen bedrijf

Het idee om een eigen bedrijf te beginnen, begon toen ik aan mijn studie fotografie begon. Ik wilde eigenlijk niet doorstuderen en in loondienst zag ik ook niet echt zitten. Mijn hele studie heeft in het teken gestaan van ondernemer worden. Ik heb mijn studie zo ingericht, dat ik na mijn afstuderen direct aan de slag kon. Dat betekende veel offers brengen en hard werken, maar ik ben héél blij dat ik het zo heb aangepakt. Het idee om vrouwelijke ondernemers te fotograferen kwam eigenlijk op een onverwachts moment. Gewoon, toen ik de bus van school naar huis zat. Ik vond vrouwen fotograferen en het stylen van shoots ontzettend leuk, maar hoe ik dat kon vormgeven had ik nog niet bedacht. Totdat ik het boek #girlboss van Sophia Amoruso las. Ineens vielen alle puzzelstukjes op z’n plek. Het werd tijd om de niet zo hippe linkedin foto’s gedag te zeggen en een nieuwe beweging in gang te zetten. Dat heb ik gedaan en daarmee was ik een van de eersten met dit concept in Nederland.

Van studie naar de Kamer van Koophandel

De eerste stap was het kiezen van mijn studie. Ik heb 4 jaar een MBO niveau 4 fotografie opleiding gevolgd en dat was voor mij de springplank naar mijn eigen bedrijf. De volgende stap was het maken van portfolio materiaal en mij inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Elk begin is lastig

Ook het starten van mijn eigen bedrijf. Ik heb alles zelf geregeld en dat was soms best pittig. Ik bouwde mijn eigen website, richte zelf mijn social media in en ging zelf zoeken naar klanten. Alles zelf doen heeft mij wel veel gebracht. Ik weet nu precies hoe alles werkt en daarmee gaat het automatischer.

Grietje - iep Bergsma Fotografie - Vrouwelijke ondernemers - fotograaf 15

Gouden tip voor andere ondernemers

Laat je niet gek maken door mensen die niet in je geloven. Tegen mij werd ook gezegd: ”over 5 jaar praten we weer”. And here I am. Mét het eigen bedrijf waar ik zo in geloofde. Niet opgeven en doorgaan. Als je écht iets wilt, dan lukt het je.

Doen wat je echt graag wilt: het leukste van ondernemen

De vrijheid die ik ervaar, het écht doen wat ik leuk vind, de diversiteit in werkzaamheden en het werken met zoveel interessante en prachtige vrouwelijke ondernemers. Mijn shoots zijn altijd een feest en zo ontzettend gezellig, dat het vaak gewoon niet als werk voelt.

AnnaLena - iep Bergsma Fotografie - Vrouwelijke ondernemers - fotograaf 10

Starbucks als werkplek

Ik heb geen vaste werkplek. Mijn werkplek is aan tafel in een starbucks, op bed, in de trein, op het terras.. etc!

KayleeBurgerFotografie_IepBergsma_18.jpg

Een dag in het leven

Geen enkele dag in mijn leven is hetzelfde. Als ik een fotoshoot heb begint mijn dag meestal rond 7:30. Ik douche, ontbijt, knuffel met Liselotje (mijn poes), en ga dan naar de locatie van de fotoshoot. Dat is vaak in Amsterdam. Ik shoot altijd om 11:00 tot een uur of 12:30. Daarna vindt er af en toe een lunch plaats met mijn klant en daarna ga ik naar huis. Meestal ben ik rond 15:00 uur thuis en werk ik nog wat. Dat kan een fotoshoot editen zijn, of nog wat mailtjes versturen. Wanneer ik een fotoshoot heb, werk ik daarna niet heel veel meer, omdat ik altijd al mijn energie in een shoot stop. Andere dagen begin ik soms pas om 10:00 en werk ik door tot een uur of 17:00. Elke dag is anders, maar (bijna) elke dag is leuk!

De ideale klant vinden voor iep Bergsma Fotografie

Ik heb mijn ideale klant al vrij snel gevonden. Dit heb ik gedaan door te bedenken met wat voor soort vrouwen ik wil samenwerken. Ik heb haar niet helemaal uitgewerkt zodat ik precies weet wat ze verdient en welke kleding ze draagt, maar ik heb portfolio materiaal gemaakt en gepost waardoor ik de juiste mensen aansprak.

Ik kan niet leven zonder…

…de zon, Liselotje, mijn familie en vrienden.

Nadine - iep Bergsma Fotografie - Vrouwelijke ondernemers - fotograaf 18.jpg

Mijn boek ‘ Picture Perfect ‘ ligt vanaf 16 juli in de winkel en kun je o.a vinden op bol.com

Foto’s van iep zijn gemaakt door: Kaylee Burger Photography

Girlbosses op foto’s door iep: Anna Lena, Nadine, Grietje

Website: www.iepbergsma.com

Social media: Instagram : @iepbergsma Facebook : iep Bergsma fotografie