Vandaag vertelt Suzanne in Girl boss talk over haar bedrijf door suus. Suzanne ontdekte de grafische wereld in 2018 en sindsdien heeft ze een webshop en maakt ze de mooiste ontwerpen voor verschillende doeleinden. Het ondernemen neemt voor haar veel tijd in beslag wat soms best lastig is maar ze vindt het heerlijk om te doen wat ze zelf wil. Lees vandaag gezellig mee met het verhaal van Suzanne en stel gerust je vragen bij de comments.

Even voorstellen…

Ik ben Suzanne, 26 jaar en woon samen met mijn vriend in Nunspeet. Nadat ik mijn opleiding ‘Interieur en Vastgoed’ aan het CIBAP-college heb afgerond ben ik gaan werken bij een drukkerij in Nunspeet. Ik hoor je denken, niet in de interieurbranche? Nee, dat klopt. Na mijn stages tijdens deze opleiding ben ik erachter gekomen dat ik veel liever achter de schermen werk. Heerlijk achter mijn computer, mooie dingen ontwerpen.

In de periode dat ik bij de drukkerij in Nunspeet werkte, ben ik erachter gekomen dat ik heel graag iets voor mezelf wilde doen. Na 5 jaar werkervaring op te hebben gedaan in de grafische wereld, heb ik begin 2018 besloten om voor mezelf te beginnen naast mijn parttimebaan. Eerst met alleen geboortekaartjes, daarna uitgebreid naar alles wat met grafisch ontwerp te maken heeft. Ik vind het een super leuke uitdaging om voor elke opdracht weer een passend ontwerp te maken! In elk ontwerp laat ik mijn eigen stijl terugkomen.

Door suus

Door suus is webshop met leuke geboortekaartjes, stickers, ansichtkaarten en enveloppen, maar daarnaast maak ik vooral veel ontwerpen voor verschillende doeleinden. Particulier en zakelijk, kleine en grote oplages, in alle soorten en maten. Ik doe alles zelf: ontwerpen, de realisatie, inkopen, de administratie, contact met klanten en alles wat daarbij hoort. Heel fijn om de touwtjes helemaal zelf in handen te hebben.

Girl boss talk grafisch vormgever Suzanne van door suus

Een droom die werkelijkheid werd

Ik vertelde al dat ik tijdens mijn baan bij een drukkerij in Nunspeet op het idee ben gekomen om voor mezelf te beginnen. Stiekem was het altijd al mijn droom om een eigen bedrijf te runnen  alleen wist ik niet goed waarin. Mijn baan was leuk maar ik was opzoek naar meer uitdaging. In 2017 viel alles op zijn plek en besloot ik: ik ga een webshop met geboortekaartjes beginnen!

De eerste stap richting mijn eigen bedrijf

Eind 2017 ben ik heel druk geweest met het opzetten van een eigen collectie geboortekaartjes. Dat zijn dan ook de eerste stappen die ik heb gezet richting mijn eigen bedrijf. Ondertussen was ik bezig met het vormgeven van mijn website. Toen ik wist wanneer ik alles ongeveer af had, heb ik me ingeschreven bij de KvK. Zo kon het avontuur beginnen!

Moeilijk moment: vormgeving van mijn website

Het moeilijkste vond ik toch wel het vormgeven van mijn website. Ik heb onderschat hoeveel tijd daarin gaat zitten. Ik had voordat ik begon al helemaal een beeld in mijn hoofd van hoe het moest worden. Als je dan aan de slag gaat en je het programma nog niet goed kent, kan dit soms heel frustreert zijn. Achteraf had ik dit misschien beter uit kunnen besteden. Maar op dat moment wilde ik zo weinig mogelijk kosten maken omdat ik eigenlijk nog helemaal geen geld had om uit te geven.

Mijn gouden tip voor een beginnende ondernemer

Doe de dingen waar je goed in bent zelf en besteed de dingen waar je niet goed in bent uit. Heel makkelijk gezegd maar het scheelt je zoveel kostbare tijd! Tijd die ik had kunnen gebruiken voor het vormgeven van geboortekaartjes. Ik ben avonden bezig geweest om mijn website helemaal naar mijn zin te krijgen. Oh, en open gelijk een zakelijke rekening. Zo houd je zakelijk en privé gescheiden en heb je zicht over de inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf.

Vormgeven gaat voor mij als vanzelf

Het allerleukste aan ondernemen vind ik dat ik iets doe wat uit mijzelf komt, wat ik zelf vormgegeven heb. Een compliment of bedankje van een tevreden klant, daar krijg ik elke keer weer een fijn gevoel van. Daar doe ik het voor, mensen blij maken met mijn ontwerpen.

De werkplek van door suus

Sinds eind 2018 heb ik deze fijne werkplek. Samen met mijn vriend heb ik een slaapkamer in ons huis omgetoverd tot mijn kantoor. Eigenlijk had ik maar één eis: een bureau van wand tot wand zodat ik alle ruimte heb. En die is er gekomen! Heerlijk zoveel ruimte, licht en rust! Mijn bureau is niet altijd zo opgeruimd hoor. 😉

Girl boss talk grafisch vormgever Suzanne van Door Suus Werkplek

Een dag in het leven

Mijn werkdag start meestal tussen 08.00 en 08.30 uur. Ik begin met het beantwoorden van mijn mail. Daarna plan voor die week berichten in voor mijn social media kanalen en hang tussendoor nog even een wasje op. Het is 12.30 uur: tijd om te lunchen. Als het lekker weer is ga ik heerlijk een halfuurtje in de tuin zitten om een broodje te eten. Ik zou eigenlijk een rondje moeten lopen maar daar heb ik nu geen tijd voor. Na de lunch fiets of rijd ik naar de drukkerij om wat proefdrukken van geboorte- en trouwkaarten op te halen. Als ik deze binnen heb maak ik ze klaar om te versturen. Ik zet de proefdrukken zelf in elkaar: ik voorzie ze van een ril, doe een lint of touw door de kaart heen en/of hang een klein kaartje aan de proefkaart. Daarna stop ik ze in een envelop voorzien van mijn logo en loop ik naar de brievenbus. Het is 15.00 uur: tijd voor een kopje thee! Ik pak beneden en kop thee en neem deze mee naar boven en ik ga weer verder met werken. Ondertussen ga ik aan de slag met het leukste gedeelte van mijn werk: ontwerpen! Ik ontwerp een geboortekaartje en ga aan de slag met een huisstijl op maat. Ondertussen is het alweer 17.15 uur. Ik sluit mijn computer af en begin met eten koken, ik heb vanavond nog een afspraak dus ik wil op tijd gegeten hebben. Om 18.30 uur stap ik in de auto om naar mijn afspraak te rijden. Het is in een plaatsje naast Nunspeet, dus maar 10 minuten rijden. Na een uurtje rij ik weer naar huis om op de bank te ploffen!

Girl boss talk grafisch vormgever Suzanne van Door Suus Werkplek

De ideale klant voor door suus vinden

Momenteel ben ik nog een beetje zoekende hoe ik mijn ideale klant vind, maar vooral ook hoe ik deze het beste kan benaderen. Ik ben natuurlijk nog maar een jaar bezig. Ik merk wel dat ik op Facebook en Instagram steeds meer gezien word en dat hier de meeste aanvragen uit voort komen. Door actief te zijn op deze kanalen zie ik mijn volgers ook langzaamaan groeien.

Het voordeel van ondernemen

Het voordeel van ondernemen is voor mij dat ik doe wat ik leuk vind! Daardoor kan ik telkens weer met een frisse blik aan een nieuw ontwerp beginnen. Doordat ik dicht bij mezelf blijf, is het nooit een straf om aan het werk te gaan voor mij bedrijf. Natuurlijk zijn er werkzaamheden die ik liever niet doe zoals de administratie, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Tip: plan hier een vaste dag voor in, dan zit het zo in je wekelijkse routine. 😉

Het nadeel van ondernemen

Het is een voordeel dat ik mijn eigen tijd in kan plannen maar tegelijkertijd ben ik eigenlijk altijd met door suus bezig. In mijn vrije tijd check ik vaak tussendoor even mijn mail, social media kanalen en zoek ik nog even snel wat op voor die ene opdracht. Voor mijn gevoel moet ik elke vrije minuut nuttig besteden door voor mijn bedrijf aan de slag te gaan, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Soms moet ik mezelf even ‘uit’ zetten en gewoon niks doen. Even een serie of film kijken en mijn hoofd leeg maken. Makkelijker gezegd dan gedaan maar ik werk eraan ;-).

Ik kan niet leven zonder…

Adobe InDesign. Bijna al mijn ontwerpen worden vormgegeven in InDesign. Eind vorig jaar ging de harde schijf van mijn computer kapot. Dat was een klein paniekmomentje voor mij. Ik zou hem minimaal een week kwijt zijn dus hoe moest ik het doen met al mijn lopende en nieuwe opdrachten? Gelukkig maak ik elke maand een back-up van mijn bestanden dus daar kon ik gewoon bij. Uiteindelijk heb ik op de laptop van mijn vriend een proefversie van Adobe InDesign gedownload en zo kon ik toch nog verder werken. Tegelijkertijd een handige tip: maak altijd een back-up van jouw bestanden!

Neem hier eens een kijkje op de site van door suus. Volg door suus ook op haar inspirerende Instagram account & Facebook pagina.