Vandaag in Girl boss talk verteld Carmen Huisman je meer over haar werk als grafisch vormgever. Tijdens het starten van haar bedrijf vond ze het netwerken, het vinden van werk en je naam opbouwen moeilijk. Voor haar is de creativiteit die ze in haar bedrijf kwijt kan het leukste wat er is en dat maakt het ondernemen inspirerend. Lees gezellig mee & stel gerust je vragen bij de comments.

Even voorstellen…

Mijn naam is Carmén, ik ben 26 jaar en werk al ruim 4 jaar met veel plezier als freelance grafisch ontwerpster. Creativiteit is iets wat niet alleen centraal staat binnen mijn bedrijf maar ook in mijn leven. Ik houd van creatieve dingen uitproberen om te kijken of ik dit kan toepassingen in mijn bedrijf. Mijn leven zit vol met creatieve ontdekkingen!

carmen huisman grafisch vormgever meisje op de dijk blog

Het zakelijke deel en mijn uit de hand gelopen hobby

Mijn bedrijf bestaat uit twee delen. Het eerste deel noem ik altijd ‘het zakelijke’ gedeelte, ik denk dat ik 80% van mijn tijd aan dit deel besteed. Ik help bedrijven hun merk identiteit op te zetten en vorm te geven. Ik werk voor verschillende bedrijven waarvoor ik creatieve concepten bedenk en dit vormgeef. Geen week is hetzelfde: de ene week heb ik een illustratie opdracht en de week daarna ben ik bezig met een logo en huisstijl ontwerp.

Het tweede deel is het gedeelte wat ik altijd ‘mijn uit de hand gelopen hobby’ noem. En dat is het eigenlijk ook. Ooit begon ik met 5 ansichtkaartjes ontwerpen, ‘gewoon leuk voor mezelf’. En nu, 3 jaar later, heb ik een webshop vol met zelf ontworpen kaartjes en cadeautjes, geef ik samen met mijn beste vriendin handletter workshops én staan we zo vaak we kunnen op markten om onze producten te verkopen.

carmen huisman grafisch vormgever meisje op de dijk blog

Het idee voor mijn eigen onderneming

Na mijn studie wist al heel snel dat ik voor mezelf wilde werken. Hoe dit eruit moest zien, dat wist ik nog niet. En de stap zetten, was toch ook wel spannend. Ik begon in loondienst en ben daarnaast mijn onderneming begonnen. Zo begon ik fulltime in loondienst en ben later gewisseld naar een parttime baan om vervolgens, nu 2 jaar geleden, dit allemaal in te ruilen voor een fulltime ondernemersleven.

De eerste stappen richting een eigen bedrijf

Het is eigenlijk gewoon zo gelopen. Na mijn studie mocht ik als freelancer mijn afstudeerproject ook echt gaan opzetten. En voor ik het wist ging die freelance bal rollen. ‘En o ja ik moest wel een KvK nummer hebben om dit te kunnen doen’. Achteraf was dat nummer aanvragen gewoon ‘iets wat moest’ om betaald te krijgen. Ik zag het helemaal niet als grote stap of als mijlpaal. Het was gewoon iets wat moest gebeuren. Nu vier ik stiekem wel elk jaar dat ik weer een jaar ondernemer ben, gewoon omdat ik toch wel trots ben op wat ik nu bereikt heb.

carmen huisman grafisch vormgever meisje op de dijk blog

Een gouden tip voor andere starters

Volg vooral je gevoel. Ik ben weet ik of ik kan zeggen dat ik ‘een geboren ondernemer’ ben maar wat ik wel doe, is altijd op mijn gevoel afgaan. De opdrachtgevers waarmee ik werk zijn hardwerkende mensen met hun hart op de goede plek. Dit zorgt voor een fijne werkrelatie en dat ik met veel plezier voor ze werk. Omring je met mensen waar je je goed bij voelt, uiteindelijk wil je samen tot een eindproduct komen waar jullie beide trots op zijn.

Creatief ei

Het leukste aan ondernemen voor mij is dat ik  mijn creatieve ei kwijt kan in mijn bedrijf. Creativiteit is iets wat niet alleen binnen mijn bedrijf centraal staat maar ook in mijn leven. Al sinds ik mij herinneren houd ik ervan om creatief bezig te zijn. Daarnaast sla ik alles op. Zie mijn hoofd maar als een grote spons, of ik nu met vakantie ben, in de auto zit of met mensen praat… overal is wel inspiratie. Al deze inspiraties neem ik mee en uit zich weer in mijn bedrijf. Dit kan zijn in een opdracht maar ook in een nieuwe kaarten collectie.

Een eigen kantoor als werkplek

Sinds een jaar heb ik een eigen kantoor. Hiervoor werkte ik thuis: ik begon aan een bureau in de woonkamer, verhuisde toen naar een klein slaapkamertje, daarna naar een grotere slaapkamer en nam vorig jaar de stap om een eigen kantoor te huren. In het kantoor heb ik 2 bureaus staan waar ik samen met een stagiaire werk. Verder staan er kasten met voorraad uit de webshop, hebben we een pers waarmee we kleding en tassen kunnen bedrukken en hebben we een tafel waar ruimte is voor 10 workshop deelnemers.

Carmen Huisman

Een dag in het leven..

Een dag op kantoor begint rond 9 uur a half 10 met het aanzetten van de waterkoker. 1,5 liter gekookt water gaat in de thermoskan en die staat op mijn bureau. De dag begint altijd met een warme kop groene thee (en die vul ik de hele dag bij). Daarna is het tijd om de mailtjes te bekijken en een planning voor de dag te maken. Ik ben georganiseerd en werk met een groot bord naast mijn bureau waar alle opdrachten op staan. Ook ligt er een agenda naast mij waarin ik alles netjes bijhoud. Deze planning bepaald de dag. Rond half 1 is het lunchtijd en als het lekker weer is, zitten we in het zonnetje. De middag wordt bepaald door de agenda en om half 6 sluit ik de deur weer achter mij. Als er bestellingen zijn dan zorg ik ervoor dat deze netjes op tijd klaar staan en op de weg naar huis op de bus gaan.  ’s Avonds vind ik het fijn om andere dingen te doen die niet werk gerelateerd zijn, bijvoorbeeld voetballen of paardrijden (dit heb ik mezelf echt moeten aanleren, doorwerken is erg verleidelijk!). Even mijn hoofd leegmaken en vaak krijg ik hierdoor juist nieuwe inspiraties.

Carmen Huisman 3

De ideale klant vinden voor Carmen Huisman Grafisch Design

Door mond-op-mond reclame.  Je nieuwe klant heeft dan al iets van je gezien waar hem of haar aanspreekt of heeft verhalen gehoord en heeft na aanleiding van dat contact met je opgenomen. Helemaal ideaal is natuurlijk wanneer je ’s ochtend je computer opstart en je een mail binnenkomt van een bedrijf dat je gevonden heeft via internet.

De voor- en nadelen van het hebben van een eigen bedrijf 

Voordeel: Ik kan compleet mijn creatieve ei kwijt in mijn bedrijf, geen dag is hetzelfde en ik kan mijn (ondernemers)leven helemaal naar eigen wens invullen.

Nadeel: Ik zie het financiële plaatje soms als een grote puzzel. En als ik een maand heb met allemaal kleine opdrachten, dan is het een puzzel met veel stukjes. Als ik een maand heb met een paar grotere opdrachten, dan is het een puzzel met maar een paar stukjes. Die puzzel elke maand weer compleet krijgen, vind ik soms wel een uitdaging. Gelukkig heb ik sinds een paar maanden het geluk dat ik een opdrachtgever gevonden heb, waarbij ik elke maand verzekerd ben van werk. Die zorgen nu voor mijn basis, dit zorgt voor minder stress. De puzzel is immers elke maand al grotendeels gevuld.

Ik kan niet leven zonder…

…al die lieve mensen om mij heen die mij elke dag het vertrouwen geven dat ik kan doen wat ik wil en kan zijn wie ik wil zijn. Zonder hun vertrouwen was mijn bedrijf vast niet zo gegroeid als nu.

Neem ook eens een kijkje in het portfolio en in de webshop van Carmen:

www.carmenhuisman.nl (portfolio)

www.carmenhuisman.com (webshop)

En volg haar op social media:

Instagram webshop

Instagram zakelijke vormgeving

CARMEN HUISMAN GRAFISCH DESIGN