In de nieuwste Girl boss talk is Romy van Vaker Vrolijk aan het woord. Op haar blog kun je terecht voor je dagelijkse dosis aan positiviteit en daarnaast is Romy freelance tekstschrijver en redacteur. Met haar enthousiasme geeft ze jouw handige tips & adviezen voor de start van jouw onderneming. Ze geniet van haar vrijheid en de afwisseling van het ondernemen en ze kan absoluut niet de deur uit zonder haar laptop of notitieboekje. Lees gezellig mee & stel gerust je vragen bij de reacties!

Even voorstellen…

Ik ben een 25-jarige theedrinkende en kattenliefhebbende taalfanaat, die herkenbaar is aan haar kleurrijke outfits en haar rode haren. Een hele mond vol, maar gelukkig luister ik ook gewoon naar de naam Romy. Al zolang als ik me kan herinneren, ben ik bezig met schrijven, bloggen en verhalen vertellen. En als je me niet typend achter mijn laptop aantreft, dan ben ik waarschijnlijk aan het fotograferen of (die kans is iets kleiner!) een rondje aan het hardlopen. Ik heb net mijn eerste eigen huisje gekocht en woon in een prachtig dorp onder de rook van Amsterdam in een fijn en kleurrijk appartement.

Romy Vaker Vrolijk gastblog girl boss talk meisje op de dijk blog

Vind je het leuk om mij via fleurige kiekjes te volgen? Dat kan op mijn vrolijke Instagram-account @vakervrolijk.

Meer over Vaker Vrolijk

Misschien ken je me van mijn blog Vaker Vrolijk, waarop ik dagelijks een artikel plaats over alles wat met vrolijkheid te maken heeft. Dat varieert van tips voor positief denken of persoonlijke groei tot vrolijke hersenspinsels, grappige lijstjes of kleurrijke outfits en interieurartikelen. Sinds een jaar ben ik niet meer alleen actief als blogger, maar heb ik ook officieel mijn eigen onderneming als freelance tekstschrijver en redacteur. Kort gezegd: ik doe dingen met taal! En laat dat nu net zijn wat ik het liefste van alles doe.

Ik help diverse opdrachtgevers om hun boodschap op (digitaal) papier te zetten. Dat kan gaan om zakelijke webteksten, om persoonlijke blogartikelen, om een e-book of een ondernemersplan – ik doe het allemaal met veel plezier. En met het nodige vleugje taalgevoel natuurlijk.

Vrijheid, afwisseling en uitdaging: de start van iets nieuws

Direct na mijn studie heb ik veel freelance werk gedaan als redacteur en tekstschrijver. Dat was toen vooral in afwachting van mijn eerste baan in loondienst. Hoewel ik het heel fijn vond (en vind) om ook voor een “baas” te werken, begon ik de vrijheid, afwisseling en uitdaging van het freelancen erg te missen.

Ik merkte door mijn blog Vaker Vrolijk hoe leuk ik het vind om een eigen bedrijfje te hebben en daarbinnen voor meerdere opdrachtgevers te kunnen werken. Al heel lang kriebelde het een beetje en nu besloot ik dat ik die kriebels niet meer kon negeren. Een paar weken later was mijn KvK-inschrijving een feit. Inmiddels werk ik een dag minder in loondienst bij mijn andere (leuke!) baan als beleidsmedewerker voor een talenplatform. Zo heb ik de zekerheid, de fijne mogelijkheden en de gezelligheid van werken voor een baas, maar in combinatie met de vrijheid, afwisseling en uitdaging die een onderneming me biedt. Het beste van twee werelden, vind ik!

De eerste stappen richting mijn eigen bedrijf

Naast uiteraard de cruciale stap naar het kantoor van de Kamer van Koophandel, heb ik als eerste stap vooral hard gewerkt om een zakelijke pagina op mijn site in te richten. Ook liet ik professionele foto’s van mezelf maken door een fotograaf. Zo kreeg ik in ieder geval een gezicht voor potentiële opdrachtgevers.

Voor mijn eerste opdrachten meldde ik me aan bij de Facebook-groep Ambitieuze Meisjes, waar vrouwen op zoek zijn naar andere vrouwen die voor hen een bepaalde klus (bijvoorbeeld tekstschrijven dus) kunnen vervullen. Een heel fijn platform als eerste opstapje, zeker omdat je uiteindelijk ook via tevreden eerste klanten uit bijvoorbeeld die groep weer aan nieuwe klanten kunt komen.

De moeilijkheden bij de start van een eigen bedrijf

Als kersverse ondernemer is alles nieuw. Algemene voorwaarden opstellen, hoe doe je dat? Een offerte, hoe ziet die er dan uit? Het waren vooral dat soort praktische dingen waar ik wat mee heb zitten stoeien. Gelukkig kom je met Google en diverse voorbeelden tegenwoordig een heel eind. En oefening baart kunst, denk ik ook altijd maar. Je moet alles ooit een eerste keer doen om het daarna onder de knie te hebben.

Ondernemen naast een baan in loondienst: minder druk & langzaam opbouwen

Doe het gewoon! Je hoeft je onderneming niet volledig uit te denken en je hoeft niet alle plannen al uitgestippeld te hebben om je bedrijf te kunnen beginnen. Vaak ontwikkel je jezelf als ondernemer gaandeweg wel en krijgt jouw bedrijf vanzelf vorm.

En vind je het spannend om als ondernemer aan de slag te gaan? Weet dan dat je niet in één keer je vaste baan hoeft op te zeggen. Je kunt ook in eerste instantie ondernemen naast een baan in loondienst. Dan heb je wat meer rust om het langzaamaan op te bouwen en ligt er minder druk op je om veel opdrachten te hebben. Je hebt dan immers al een vast inkomen uit loondienst.

Wat maakt het ondernemen voor mij zo leuk?

Eerlijk? Alles! Het maakt me vooral heel blij dat ik als ondernemer voor diverse opdrachtgevers tegelijk werk en daardoor meerdere mooie bedrijven of andere ondernemers leer kennen. Ik vind het prachtig om mijn kennis van taal en van tekstschrijven in te zetten voor heel verschillende opdrachten. Ik kom met veel mensen in aanraking die heel gepassioneerd zijn over wat ze doen. Het maakt me ontzettend blij als ik hen mag ondersteunen om hun doelen waar te maken door hen in welke vorm dan ook van mooie teksten te voorzien.

De werkplek van Vaker Vrolijk

Een foto moet ik je verschuldigd blijven, omdat ik nu “tussen twee huizen in” zit. Ik ga begin mei verhuizen naar mijn eerste eigen woning en hoop daar in een mooi ingerichte hobby- en werkkamer te kunnen werken. Voorlopig doet mijn eettafel dienst als werkplek.

Een dag in het  leven

Op een freelance dag start ik vaak rustig op. Met een kop thee erbij ga ik eerst wat blogartikelen lezen, nieuwsupdates bekijken en mijn mailbox checken. Vanaf een uur of half negen ga ik vol aan de bak. Ik werk graag met to-do-lists waarop staat wat ik precies die dag gedaan wil krijgen. Soms is dat één grote opdracht, soms drie kleine taken voor verschillende opdrachtgevers. Tussendoor neem ik graag de tijd om even te lunchen of om een ommetje naar de winkel te maken. Mijn dag eindig ik vaak met een aflevering van een leuke Netflix-serie, een rondje op social media  en eventueel wat gezelligs doen met vriendinnen. Alhoewel ik thuis blijven, theeleuten en bloggen ook een prima avondbesteding vind.

Romy Vaker Vrolijk gastblog girl boss talk meisje op de dijk blog

Mijn ideale klant vinden

Ik ben ervan overtuigd dat mensen die mij benaderen dat meestal zullen doen omdat ze een bepaalde match ervaren met mij als persoon en als tekstschrijver, bijvoorbeeld op basis van mijn site. In die zin zijn eigenlijk al mijn klanten wel mijn ideale klanten. Ook pitch ik zelf regelmatig op opdrachten. Daarbij reageer ik uiteraard alleen als ik weet dat de opdracht goed bij mij past, iets wat vaak al wel aan de opdrachtomschrijving af te zien is. Ik vind het overigens stiekem heel leuk om voor opdrachten over heel diverse onderwerpen te schrijven. De ene keer is dat een blogartikel over zonnepanelen, de andere keer een ondernemingsplan voor een stichting. Ik leer er altijd weer van!

De kick, samenwerken en een trots gevoel

Voordelen van ondernemen zijn onder andere de vrijheid, de vele afwisseling, het zelf kunnen bepalen waar je je mee bezighoudt, de kick die het geeft als een opdrachtgever met jou in zee gaat en de voldoening die je eruit haalt als iemand tevreden is. Dat geeft dan echt een gevoel van trots. Maar ook het contact met andere ondernemers vind ik heel fijn, bijvoorbeeld als je samen aan een opdracht werkt.

De balans tussen werk en privé als ondernemer

Een nadeel van ondernemen? Tja, je moet soms wel goed letten op je balans tussen werk en privé. Als ondernemer ben je snel geneigd nog even snel iets af te maken, omdat je niet om vijf uur ergens een kantoordeur achter je dicht trekt. Vaak is daar prima een mouw aan te passen, maar je moet wel zelf goed opletten dat je jezelf niet voorbijloopt.

Ik kan niet leven zonder…

…een laptop op mijn schoot of een notitieboekje bij de hand. Ik wil altijd iets bij me hebben om mijn rondvliegende gedachten of goede schrijfideeën in te noteren. Want uitgeschreven, dat ben ik nooit!

Geloof in jezelf & ga ervoor!

Denk niet in mitsen en maren als ondernemer. “Ja maar, er zijn al zó veel anderen. Wat heb ik dan te bieden?” of “Welke opdrachtgever komt er nu naar mij toe?”. Dat soort gedachten brengen je niet verder. Praat jezelf moed in, durf in jezelf te geloven en waag gewoon een eerste (en tweede en derde) stap. Met een dosis vertrouwen in jezelf, een doel voor ogen en het nodige doorzettingsvermogen om er écht voor te gaan, kom je een heel eind.

Neem eens een kijkje op de website van Romy: www.vakervrolijk.nl

En bekijk haar social media pagina’s: Instagram en Facebook