Vanaf 1 januari 2020 is de nieuwe kleineondernemersregeling veranderd. Deze regeling staat beter bekend als de KOR en heeft betrekking tot de btw-regelgeving. De KOR kun je gebruiken als je als ondernemer per kalenderjaar onder de 20.000 euro omzet blijft. De KOR zorgt voor een btw-vrijstelling in plaats van een belastingvermindering. Hoe werkt dit en wat moet je hierover nog meer lezen? Dat lees je in dit artikel.

Kan ik zomaar mee doen met de KOR?

Meedoen met de kleineondernemersregeling kan niet voor iedereen. De vraag die de meeste kleine ondernemingen zich stellen is of ze wel of niet mee moeten doen. Wat kan meespelen om mee te doen is dat je met jouw deelname aan de KOR mogelijk minder administratieve verplichtingen hebt. Super fijn! Kan dat hoor ik je denken. Ja dat kan zeker! Als je aan de voorwaarden voldoet om mee te doen met de KOR dan hoef je geen facturen meer te sturen naar je klanten en hoef je geen btw-aangiftes meer te versturen. In een aantal gevallen is het af te raden om mee te doen met de KOR. Hieronder zie je twee voorbeelden.

  • Als je van plan bent om veel te gaan investeren is de KOR voor jouw bedrijf niet handig. Je kunt de voorheffing (btw) van je investeringen namelijk niet verrekenen.
  • Als je gebruik maakt van de KOR kun je geen btw op zakelijke inkopen verrekenen. Je inkoopprijzen worden daardoor hoger.

Lees ook: Zoveel geld heb je nodig om een webshop te beginnen.

Ik wil deelnemen aan de KOR, hoe doe ik dat?

Als je na 1 januari 2020 je bedrijf begint dan kun je vanaf het volgende kwartaal deelnemen aan de KOR. Houd er rekening mee dat je jouw onderneming uiterlijk 4 weken voor de gewenste datum aangeeft bij de Belastingdienst. Ben je hier te laat mee dan moet je nog wel de aangifte doen bij de Belastingdienst over de periode waarin je nog niet meedeed aan de KOR.

Lees ook: Dit zijn de voordelen en nadelen van de Kamer van Koophandel

Waar moet ik rekening mee houden?

  • Je berekent vanaf je deelname geen btw meer aan jouw klanten. Je draagt daardoor ook geen btw meer af.
  • Je vermeld de btw niet meer op je facturen. Je hoeft deze zelfs niet meer te versturen. Je bewaard wel de bonnen en facturen van je inkopen. Je mag wel facturen sturen als klanten daarom vragen. Je vermeld dan er een vrijstelling van toepassing is.
  • Je hoeft geen btw-aangifte meer te doen. Houd de website van de Belastingdienst in de gaten voor uitzonderingen op deze regel.
  • Je trekt de btw over je zakelijke kosten niet meer af.
  • Als je jouw bedrijf aanmeld voor de KOR dan doe je dit voor een periode van 3 jaar. Als je omzet van het kalenderjaar meer is dan 20.000 euro vervalt de regeling en kun de 3 jaar niet meer deelnemen aan de KOR.

Ik ben benieuwd of jij deel gaat nemen aan de KOR met jouw bedrijf. Het is een goede overweging om te maken maar houd er wel rekening mee dat je een goede inschatting maakt van de mogelijke groei en investeringen die je gaat doen op de langere termijn!

Wil jij nu echt doelen gaan maken én halen met jou business? In het e-book Dé weg naar doelen stellen en behalen! neem ik je stap voor stap mee in dit belangrijke proces.

Heb je nog vragen over de KOR? Stel ze dan bij de reacties. Wil je ook anderen op de hoogte brengen van deze informatie? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.

Dit MOET je weten over de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) vanaf januari 2020