Steeds vaker kom ik webshops tegen via social media die een zelfde soort webshop hebben als ik. Met een aanbod van sieraden en accessoires die veel overeen komen met het aanbod wat ik bij Meisjeopdedijk.nl verkoop. Dit maakt mij soms erg onzeker want wat als mijn klanten straks voor een van de concurrenten kiest? Bij deze gedachten wil ik liever niet te lang stil staan omdat ik blij wil zijn met elke order die ik binnen krijg. Deze concurrerende strijd tussen soortgelijke webshops is een van de dingen die ik niet had verwacht toen ik begon met mijn webshop. Er zijn nog meer dingen die ik niet wist toen ik begon en die ik wel met jou wil delen voor het geval jij ook een webshop wilt beginnen. Lees gezellig mee!

Concurrerende strijd. Dit vertelde ik net al en dit speelt vooral de laatste paar maanden. Er zijn een heleboel meiden die het idee hebben gekregen om een sieraden webshop te beginnen. Super leuk natuurlijk en ik ben ook een voorstander van het heft in eigen handen nemen maar er zit ook een keerzijde aan. Want de gouden regel voor succes is: wees uniek. Met een uniek, origineel idee voor jouw onderneming bereik je veel en veel meer dan met een idee wat al tientallen anderen aan het doen zijn. Toen ik in 2017 mijn webshop opende, was het aantal sieraden webshops veel lager waardoor ik direct bestellingen kreeg. Ik was een stuk unieker dan dat ik nu ben. Hier had ik toen ik net begon niet bij stil gestaan. Mijn tip is dan ook: zoek voordat je begint eerst goed uit of er niet al heel veel van hetzelfde soort webshops bestaan. Dit maakt jouw kans op slagen namelijk kleiner en dat is super zonde.

Administratie kost veel tijd. In een eerder artikel gaf ik meer uitleg over een overzichtelijke administratie verzorgen. Zelf heb ik sinds kort de keuze gemaakt voor een boekhouder. Dit kost mij een flink bedrag maar nu weet ik wel dat ik alles goed op orde heb. Ik had totaal geen ervaring rondom administratie bijhouden en ik dacht daar te makkelijk over. Er zitten veel wettelijke verplichtingen vast aan een webshop zeker op administratief gebied. Laat je hier dus goed over adviseren en overweeg desnoods een boekhouder. Ook al begin je klein met een paar orders per maand, je bent dan net zo verplicht om alles goed op orde te hebben dan met honderden orders per maand. Vergis je hier dus niet in en informeer je goed via internet of via mensen die je kent die hier veel vanaf weten.

Meisje op de dijk blog Dit wist ik niet

Beter goed gejat dan slecht bedacht… Dit klinkt mooier dan dat het is. Zoals ik al zei is het hebben van een goed idee de gouden regel voor succes. Heb je eenmaal een goed idee en werk je dit goed uit? Dan komen de copycats vanzelf om alles van je over te nemen. Ik heb al veel ondernemers gesproken die dit allemaal meemaken. In mijn geval heb ik al twee keer een klacht in moeten dienen wegens copyright bij twee webshops die alles wat ik deed hadden overgenomen. De ene webshop kopieert nog steeds alles wat ik doe en de andere heeft alles netjes aangepast. Er zijn dus mensen die mee willen liften op jouw succes. Zelf kijk ik ook altijd goed om me heen hoe andere bedrijven dingen aanpakken en daar krijg ik ook inspiratie van. Ik zorg er alleen wel voor dat ik alles op mijn eigen manier verwerk. Bij Meisje op de dijk zul je dus nooit letterlijk overgenomen vormgeving of teksten terugvinden die bij andere bedrijven vandaan komen. Ik weet namelijk zelf hoeveel tijd, energie en geld er zit in het uitdenken en uitwerken van deze ideeën en dit probeer ik te respecteren. Hoe goed het idee van de ander ook is.

Blijven investeren! Een webshop lijkt makkelijk geld verdienen. Je koopt wat in, je verkoopt het en je bent binnen.. Zo wordt er vaak over gedacht. In werkelijkheid zit het er minder rooskleurig uit kan ik je vertellen. 🙂 Binnen een onderneming moet je namelijk blijven investeren. Uitverkochte items moeten opnieuw worden ingekocht; nieuwe collectie moet worden ingekocht; postzegels gaan op; enveloppen gaan op; verzend zakjes en sluitzegels gaan op; labels voor verzending kosten geld en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit kost naast geld ook tijd en daar heb ik me erg in vergist. Ik heb nu een handige manier waarmee ik mezelf als het ware loon geef zodat ik er zelf ook iets aan over kan houden. Mijn voornaamste doel is om mijn bedrijfje zelf te laten groeien en daardoor kan ik niet zomaar geld voor mezelf houden. Dit is handig om vooraf te weten zodat je rekening kunt houden met de inkomsten die je gaat krijgen.

De verslaving. Toen ik net begon met Meisje op de dijk had ik daar ontzettend veel zin in. Logisch want ik had alles zelf bedacht en ik was erg nieuwsgierig naar hoe het zou lopen. Na bijna 1,5 kan ik zeggen dat ik een zekere verslaving heb opgebouw met Meisje op de dijk. Dit is natuurlijk met een knipoog ;-). Ik ben elke dag met mijn bedrijfje bezig en ik moet mezelf er soms voor beschermen dat ik niet teveel doe. Want het is echt het allerleukste ”project” van mijn hele leven. Het is een belangrijk onderdeel geworden van mijn dagelijks leven waar ik al zoveel gave en mooie dingen door heb mogen beleven! Daar ben ik super dankbaar voor en dat had ik echt nooit verwacht voordat ik met de webshop begon.

Meisje op de dijk blog Dit wist ik niet

Achteraf kan ik zeggen dat ik nu al enorm veel leer van mijn webshop. Van geldzaken tot opboksen tegen concurrentie: het is super interessant en leerzaam. Ik ben benieuwd of jij iets van de bovenstaande dingen herkent? Heb jij ook een hobby of baan waar je een beetje verslaafd aan bent? 🙂 Laat het me weten bij de reacties.