Vanaf 3 december 2018 is de nieuwe Europese Wet Geoblocking Verondering van kracht. Dit betekent dat er vanaf nu een verbod is op geoblocking. Heb jij een een webshop dan zul je je aan deze wet moeten houden. In dit artikel geef ik je meer informatie over geoblocking en vertel ik wat je moet doen om je webshop aan te passen aan deze wet.

Geoblocking, wat is dat?

Door geoblocking kunnen klanten online minder makkelijk bij een buitenlandse webshop producten bestellen. Ben je op vakantie in het buitenland dan kan dit in de meeste gevallen wel. Geoblocking zorgt ervoor dat je als Nederlandse klant bij een Franse webshop niets kunt bestellen omdat je geen Frans bezorgadres hebt. Je IP-adres werd bijvoorbeeld geblokkeerd of omgeleid naar de Nederlandse webshop. Vanaf 3 december is deze manier van geoblocking verboden.

En nu?

Deze wet zorgt ervoor dat consumenten uit andere EU-landen in jouw webshop iets kunnen kopen met dezelfde voorwaarden als de klanten uit je huidige leveringsgebied. In mijn geval konden eerst alleen klanten uit Nederland en België iets bestellen in mijn webshop. Door deze wet mag ik als Europese webshop de verkoop aan een buitenlandse klant niet meer weigeren. Ik mag wel zelf bepalen wat mijn leveringsgebied wordt. Hierdoor ben ik niet verplicht om ook aan buitenlandse klanten mijn producten te leveren. De buitenlandse klanten moeten dan de mogelijkheid krijgen om binnen mijn leveringsgebied de bestelling op te halen.

Voorbeeld: Een Franse klant besteld iets in mijn webshop Meisjeopdedijk.nl. Het leveringsgebied waarin ik bestellingen lever, beperkt zich tot Nederland en België. Ik hoef de bestelling dus niet naar Frankrijk op te sturen. Maar omdat de Franse klant wel de mogelijkheid moet krijgen om iets te bestellen, moet hij ook de mogelijkheid krijgen om het op te halen/leveren op een adres binnen mijn leveringsgebied: ergens in Nederland of België.

My Post.jpg

Wat moet jij als online ondernemer wel en niet doen?

  1. Winkelen moet voor elke consument mogelijk zijn. Je mag zelf je leveringsgebied beperken. Je bent verplicht om dit leveringsgebied duidelijk in je algemene voorwaarden op te nemen zodat dit voor je klanten inzichtelijk is.
  2. Je hoeft je huidige leveringsgebied niet uit te breiden als je dit niet wilt. Je geeft wél aan dat er een mogelijkheid is om binnen het leveringsgebied een pakket op te halen of te bezorgen op een adres in dit gebied. In mijn geval blijft mijn leveringsgebied gewoon Nederland en België.
  3. Je mag nog steeds verschillende verzendprijzen hanteren.
  4. Je mag van een buitenlandse klant geen dingen weigeren die je van een Nederlandse klant wel accepteert. Mag een Nederlandse klant met een VISA creditcard betalen dan moet je dit van een Franse klant ook accepteren.

Kort gezegd: De Wet Geoblocking Verordering zorgt ervoor dat jij klanten van buiten het leveringsgebied van je webshop niet anders mag behandelen dan de klanten binnen jouw leveringsgebied. Je geeft in je algemene voorwaarden duidelijk aan wat je leveringsgebied is. Als een buitenlandse klant een bestelling wil ophalen of laten bezorgen op een adres binnen jouw leveringsgebied dan ben je verplicht om dit te doen.

Ik ben benieuwd of jij met deze wet te maken hebt? Heb je een online onderneming? Misschien heb jij nog andere tips. Laat jouw reactie achter bij de comments.