Jouw bedrijfsplan in 8 stappen Meisje op de dijk

Het is weer maandag en het is de derde week van het Jij bent de baas artikel van januari. In januari is het hoofdthema Alles wat je moet weten voordat je met een bedrijf begint. De onderwerpen motivatie en je bedrijfsnaam bedenken zijn al aan bod gekomen. Vandaag ga ik het met jullie hebben over het schrijven van een bedrijfsplan. Een bedrijfsplan of een ondernemingsplan kun je zien als de basis van een onderneming. Het helpt je om van je bedrijf een succes te maken.

Waarom een bedrijfsplan?

Om financiële ondersteuning te kunnen krijgen en om zelf in kaart te krijgen wat de sterke en zwakke punten van je onderneming zijn.

Wat zet je in een bedrijfsplan?

De gegevens over de producten of diensten die je gaat leveren en de actuele ontwikkelingen in jouw niche en regio. Ook zet je de gegevens over waar je het bedrijf wilt vestigen, je concurrentie en je beschrijft hoe je aan klanten gaat komen.

Is een bedrijfsplan voor mij echt nodig?

Voor mijn webshop had ik geen financiële hulp nodig. Ik ben gestart met wat spaargeld en van daaruit ben ik snel verder gaan groeien. Heb jij zo’n zelfde soort situatie dan kan ik me voorstellen dat je denkt waarom zou ik dan een bedrijfsplan schrijven? Ik snap goed dat het lijkt alsof het tijdsverspilling is. Toch heb ik het zelf voordat ik Meisje op de dijk bij de Kamer van Koophandel inschreef een bedrijfsplan geschreven. Dit deed ik om geen overhaaste beslissingen te maken en goed inzichtelijk te krijgen hoe succesvol Meisje op de dijk zou kunnen worden. Het is dus zeker aan te raden toch een bedrijfsplan voor jezelf te schrijven.

Wat moet er sowieso in een bedrijfsplan staan?

  1. Het doel van je onderneming. Doe dit kort maar krachtig, bijvoorbeeld in één zin. Voorbeeld: Meisjeopdedijk.nl is een webshop met betaalbare sieraden en accessoires voor jonge vrouwen. Je kan dit nog nog specifieker maken door erbij te schrijven wat je ermee wilt bereiken.
  2. Beschrijving van je klant. In dit onderdeel beschrijf je jouw toekomstige klant of opdrachtgever. Officieel moet je dit doen met gegevens van bijvoorbeeld het CBS.
  3. Jouw toevoeging. Hier vertel je hoe jouw product of dienst iets toevoegt voor de klant. In mijn geval waren er in 2017 nog weinig sieraden webshops en wel dure merken die sieraden verkochten. De sieraden van Meisje op de dijk zijn erg betaalbaar ook voor jonge meiden die alleen nog een bijbaan hebben. Dit is dus een goed alternatief voor de duurdere sieraden.
  4. De relevantie. Op dit moment zijn er misschien wel honderden sieraden webshops te vinden die een vergelijkbaar aanbod hebben als de sieraden in mijn webshop. Als ik nu met een sieraden webshop wil beginnen, is het niet relevant als ik hetzelfde sieraden aanbod ga verkopen. Want de keuze voor de klant is al enorm en waarom zouden ze bij jou gaan kopen als er al 100 anderen zijn?
  5. De markt. Hiermee bedoel ik niet een kraampje haha. Doe onderzoek naar hoe jouw markt in elkaar zit. Door hier even research naar te doen op Google kun je veel informatie vinden om in jouw regio gegevens op te halen. Je moet namelijk weten welke doelgroep je hebt en wat deze mensen te besteden hebben. Ook wil je weten of er wel vraag is naar jouw product of dienst.
  6. Concurrentie. In mijn branche heb ik het best zwaar. Er zijn namelijk super veel sieraden webshops die allemaal dezelfde groothandel hebben ontdekt. Is dat erg? Ja en nee. Het zorgt voor meer concurrentie en dat is een nadeel. Daarom zal ik mezelf moeten onderscheiden van de concurrentie. Ik kan op zoek gaan naar andere sieraden merken, ik kan ook kleding gaan verkopen, ik kan een blog gaan beginnen en meer. Omschrijf voor elke concurrent in jouw regio want jij beter of anders gaat doen.
  7. Je product of dienst. Omschrijf precies wat er allemaal komt kijken bij jou product of dienst. Doe dit stap voor stap en denk aan elk detail.
  8. Business model en financieel plan. Beschrijf hier de aspecten van je bedrijf. Denk aan: de omzet, de inkoopprijzen, de verkoopprijzen, je doelgroep en je verkoopmodel. Dit kan uiteindelijk heel anders eruit zien. Ik had bijvoorbeeld weinig verstand van de inschatting van de omzet. Mijn doel was om in een jaar 6000 euro omzet te halen. Ik dacht zelfs dat dit nog veel te hoog zou zijn. Maar ik haalde in de eerste maand al €1262,- omzet, zie foto. Dus die verwachtte €6000,- bleek veel te laag. Ook dacht ik dat de gemiddelde orderwaarde rond de €10,- zou gaan liggen. In de eerste maand had ik 51 bestellingen en was de gemiddelde orderwaarde €24,75. Dat is dus bijna €15,- meer dan ik had ingeschat. Doe hier dus goed onderzoek naar om een zo kloppend mogelijke inschatting te maken. Dit is zeker belangrijk als je naar een bank moet maar het is voor jezelf ook heel handig om te weten hoeveel geld je straks op je (zakelijke) rekening zult krijgen. In je financiële plan beschrijf je ook welke kosten je gaat maken en hoe je denkt je geld te gaan verdienen.

Meisje op de dijk bedrijfsplan omzet september.png

Het is slim om goed na te denken over de punten van je bedrijfsplan en dit op papier te zetten. Het zal je veel duidelijkheid geven over of er een markt is voor jouw onderneming en of je er succesvol mee kunt worden. Probeer niet te veel te piekeren en zie het bedrijfsplan vooral als een handig hulpmiddel voor de start van jouw onderneming. Je zult zien dat als je het af hebt dat je er trots op bent. Heb je financiële ondersteuning nodig voor de start van jouw bedrijf? Dan kun je op de websites van banken kijken naar uitgebreidere informatie over het schrijven van een bedrijfsplan omdat je dan net wat meer details nodig hebt.

Ik ben benieuwd of jullie een bedrijfsplan gaan schrijven of misschien heb je dit al gedaan. Laat het weten bij de comments, ik ben benieuwd!