De laatste paar weken kreeg ik heel toevallig telkens dezelfde vraag via Instagram DM. De vraag was: Hoe kom je op leuke markten terecht? Ik denk dat ik deze vraag wel twintig keer heb gekregen. Zelf vind ik dat heel grappig dat er zoveel meiden zijn die op hetzelfde moment dezelfde vraag hebben. Daarom ga ik nu al mijn tips delen voor hoe je aan een plekje komt op een leuke markt. Zodat je hier hopelijk iets aan hebt als je ook de ambitie hebt om op een markt te gaan staan met items uit je webshop of handgemaakte spullen. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

1 | Facebook groepen: als je Facebook hebt, is dit een super handige tip! Je kunt zoeken op termen als: ”markten Nederland” of ”braderieën”. Je komt dan van alles tegen en je kunt lid worden van deze groepen. In zo’n groep komen allerlei oproepjes voorbij voor grote en kleine markten.

2 | Google: zoek altijd op handige zoektermen. Omdat ik je graag wil helpen, geef ik je hier handige zoektermen die je kunt gebruiken: Markten Nederland, Ladiesnight Bioscopen, Markten 2019/2020, zomer markten, kerstmarkten, standplaatsen markt, marktkramen 2019. Er zullen allerlei sites opkomen die verschillende markten verzorgen. De markt waar ik vorig jaar aan de boulevard van Vlissingen stond, heb ik via Google gevonden. Ik wist uit eigen ervaring dat die markten jaarlijks worden gehouden en zo ben ik via Facebook en Google gaan zoeken. Dit geldt ook voor mijn drukst bezochte marktdagen tijdens Koningsdag.

3 | Mail of bel zelf naar de plekken waar je wilt staan. Ik ben op leukste plekken gekomen zoals hippe koffiebars en lunchrooms. Maar ook bij een ladiesnight in een bioscoop. De ene keer word ik hiervoor gevraagd en de andere keer heb ik hen zelf een bericht gestuurd. In veel gevallen zijn de kosten van zo’n ”binnen” markt/event ook veel lager of zelfs gratis.

Bonus tip 1 | Als je unieke producten maakt of verkoopt, kun je eens een kijkje nemen op de site van Swanmarket. Je moet aan bepaalde eisen voldoen om deel te mogen nemen maar je bent dan meer verzekerd van weinig concurrentie in jouw niche.

Bonus tip 2 | maak een lijstje van alle websites waar marktkramen te huur zijn. Zo vergeet je ze niet meer! Klinkt misschien logisch maar het bespaard je veel zoektijd.

Vergeet niet dat je nooit kunt voorspellen of er klanten komen. Ook moet je in de meeste gevallen aardig wat geld betalen voor het huren van een kraam. Dit kan oplopen tot 100 euro voor een dag. Denk er dus goed over na wat je doel is voor de markt. Zo ben je minder teleurgesteld als je gaat voor naamsbekendheid maar je omzet tegenvalt.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt! Je kunt op mijn YouTube kanaal ook allerlei vlogs/video’s bekijken die ik heb gemaakt tijdens markten en events met de items van mijn sieraden webshop! Klik hieronder om deze speciale afspeellijst te bekijken.


Pin de foto hieronder op Pinterest om ook anderen te inspireren of om dit artikel handig op te slaan.
tips voor het vinden van een geschikte markt voor jouw onderneming